{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Federacija dobija kvalitetne zakone za suzbijanje korupcije

F
30.11.2012. u 11:39
4
31
SDP: Federacija dobija kvalitetne zakone za suzbijanje korupcije
4
SDP: Federacija dobija kvalitetne zakone za suzbijanje korupcije
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) pozdravlja odluku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojom je usvojen Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala
"Radi se o jednom od najvažnijih zakonskih projekata Vlade FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem u uspostavi vladavine prava u Federaciji BiH. Sistemska korupcija kojoj građani svakodnevno svjedoče je poprimila takve razmjere da ne postoji više vremena, niti mogućnosti odgađanja obračuna s ovom pojavom koja je urušila ekonomske, moralne i sve druge temelje naše države", navodi SDP.

U saopćenju SDP podsjeća kako se radi o jednom od zakonodavnih projekata koje je ta partija obećali građanima da će ih realizirati u ovom izbornom mandatu, a koji trebaju pružiti sveobuhvatan i efikasan pravni okvir i institucionalne kapacitete potrebne za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Iz SDP-a naglašavaju da se već provodi redovna parlamentarna procedura na usvajanju Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem, koji će onemogućiti bogaćenje kriminalom, a olakšati oduzimanje imovine opljačkane od građana.

Najavljuju da će uskoro u Parlament FBiH biti upućen i nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije koji treba omogućiti efikasnu zaštitu svim onim dobronamjernim i poštenim građanima koji žele prijaviti sve oblike koruptivnih ponašanja kojima svjedoče.

Time će Federacija BiH nakon sedamnaest godina ignorisanja problema korupcije i organiziranog kriminala dobiti vrlo kvalitetna pravna i institucionalna rješenja kojima će se sistemska korupcija moći efikasnije suzbijati, kaže se na kraju saopćenja SDP-a uz zaključak kako se ovakvim zakonskim rješenjima ispred SDP-a šalje nedvosmislena politička poruka kako se korupcija, nezakonito bogaćenje i organizirani kriminal više neće moći tolerisati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: