BiH
12

SDP: Blizu je početak oduzimanja nelegalno stečene imovine

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) pozdravlja odluku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH da podrže Nacrt zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom i prekršajem u FBiH.

"Nakon deset godina uporne borbe, početak oduzimanja nezakonito stečene imovine nikad nije bio bliže. Rješenja koja sadrži ovaj zakon su na tragu svih relevantnih evropskih i univerzalnih standarda čime je učinjen mali, ali vrlo značajan korak ka približavanju BiH Evropskoj uniji, a koja zahtijeva od svih budućih država članica da usvoje legislativu kojom će se onemogućiti bogaćenje vršenjem kriminala", kaže se u saopćenju SDP-a.

Nadalje se navodi da je ovo dokaz da se vrijedi boriti protiv kriminala i korupcije i Vlada FBiH predvođena SDP-om će u toj borbi istrajati.

"Vjerujemo da će vrlo brzo podršku parlamentaraca dobiti i nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala koji je Vlada uputila u proceduru. Već je u pripremi i zakon o zaštiti prijavljivača korupcije. Set ova tri zakona bit će efikasan alat pravosudnim organima da konačno krenu u odlučan obračun s kriminalom i korupcijom. Mi smo spremni tu borbu podržati na svaki način, isto kao što nikome nećemo dozvoliti da nas zaustavi u realizaciji ovih ideja, jer je to obaveza prema građanima BiH koju smo davno preuzeli", kaže se na kraju saopćenja iz Centra za informiranje SDP-a BiH.