{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Upad policije u redakciju portala Klix.ba je grub nasrtaj na slobodu medija

29.12.2014. u 17:10
0
9
SDP BiH: Upad policije u redakciju portala Klix.ba je grub nasrtaj na slobodu medija
0
SDP BiH: Upad policije u redakciju portala Klix.ba je grub nasrtaj na slobodu medija
Socijaldemokratska partija BiH je najoštrije osudila jutrošnji upad pripadnika policije u redakciju portala Klix.ba, što predstavlja grub nasrtaj na slobodu medija u našoj zemlji i koja, svojom izvedbom podsjeća na najslavnija vremena diktature Aleksandra Lukašenka u Bjelorusiji.
"Potpuno je neprihvatljivo da policijsko-pravosudni organi u Bosni i Hercegovini vrše pretrese medijskih redakcija radi onoga što su mediji objavili. Naravno da su mediji obavezni profesionalno i odgovorno raditi svoj posao te odgovarati za postupke suprotne tome, ali upadi policije u redakcije sigurno nisu način na koji se takvo djelovanje može i treba sankcionirati", saopćeno je iz SDP-a.

Dalje dodaju da su temeljne vrijednosti svake demokratije baziraju se na slobodi rada medija i da SDP BiH osuđuje potez policije i pravosuđa, koji su se usudili zloupotrijebiti svoje ovlasti i najgrublje narušiti slobodan rad novinara.

"Ovim se još jednom potvrđuje potreba suštinskih reformi u policiji i bh. pravosuđu za koje se SDP BiH već dugo zalaže, jer je očigledno da odgovornost za vršenje ovako bitnih poslova u BiH gotovo ne postoji. Takvo djelovanje nanosi nemjerljivu štetu BiH i njenim građanima i zato mora biti zaustavljeno, a rad policijsko-pravosudnih organa u potpunosti depolitiziran, kako se ovakvi slučajevi više nikada ne bi ponovili", stav je SDP-a.

Zaključuju da je krajnje vrijeme da Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH počne raditi svoj posao te da se pristupi sistemskom rješavanju pitanja odgovornosti i kažnjavanja zloupotreba u pravosuđu.

"Treba li napominjati da brojni primjeri očitog kriminala i korupcije godinama kupe prašinu po ladicama policijsko-pravosudnih organa, ali se zato ekspresno upada u redakcije i sistem trenira nad novinarima koji obavljaju svoj posao", zaključak je SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: