{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Politički neodmjerene i netačne izjave Doris Pack

F
11.12.2011. u 13:38
0
19
SDP BiH: Politički neodmjerene i netačne izjave Doris Pack
0
SDP BiH: Politički neodmjerene i netačne izjave Doris Pack
Foto: SRNA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH izražava veliko iznenađenje i čuđenje nakon jučerašnjih izjava evropske parlamentarke i izvjestiteljice za BiH Doris Pack, iznesenih na skupu u Banjoj Luci o nedavnom sastanku u Italiji, kojima je pokušala relativizirati Dodikov nasrtaj na pravni poredak BiH, te u kojoj se posredno dotakla takozvanog "kiparskog scenarija" za BiH.
" Umjesto da osudi ratnohuškačke izjave Milorada Dodika iznesene pred nekoliko desetina predstavnika međunarodne zajednice u Italiji, Pack iznosi neistinu da je on zapravo samo tražio savjet i smjernice šta je to što RS mora da uradi na putu ka EU. Ako ona njegov zahtjev za ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH, odlazak OHR-a, ukidanjem Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u Ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, možemo konstatovati da, nažalost, od njenog budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualno takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne čini", kaže se u saopćenju SDP-a.

Politički neodmjerena i nedobronamjerna, ali prije svega netačna izjava, u kojoj tvrdi da FBiH nije posvećena putu ka članstvu u EU, u mjeri u kojoj je RS, smatraju u SDP-u, predstavlja elementarno nerazumijevanje situacije u državi za koju je zadužena kao izvjestilac, ali i otvoreno svrstavanje na stranu propagande koja želi da predstavi kako je "problem u FBiH".

Iz SDP-a ističu da bi se na taj način skrenula pažnja sa ekonomskih i socijalnih problema u RS-u, ali i skinula odgovornost za trenutnu političku krizu u BiH.

" I Doris Pack i svi slični njoj treba da znaju da nema apsolutno nikakve šanse za uvođenje tzv. 'kiparskog modela' u BiH, na način da entiteti zasebno pristupaju EU ili imaju zaseban EU put. SDP nikada neće pristati na ugrožavanje suvereniteta BiH. Ipak, i pored toga, ona mora znati da ovakvim, svjesnim zatvaranjem očiju pred politikama koje prijete destabilizaciji BiH, preuzima dobar dio odgovornosti za posljedice takvih politika", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: