BiH
0

SDP BiH osudio izjave Miroslava Lajčaka

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) najoštrije je osudila današnje izjave izvršnog direktora Evropskog servisa za vanjske poslove Miroslava Lajčaka.

"Smatramo da je njegovo dovođenje u pitanje evropske perspektive naše zemlje i stavljanje našeg evropskog puta u kontekst statusa Gruzije, Ukrajine i Moldavije potpuno suprotno javnosti poznatoj službenoj politici EU i njenih članica koja Bosni i Hercegovini daje bezrezervnu perspektivu za članstvo.

Također, poređenje Bosne i Hercegovine s Japanom i Njemačkom „15-16 godina nakon rata“, predstavlja zatvaranje očiju pred činjenicom da, za razliku od te dvije zemlje, fašizam u našoj zemlji još nije poražen jer se ovdje, između ostalog, i dalje toleriše negiranje genocida", navode iz SDP-a.

Tvrdnja da je "EU tokom posljednjih dvanaest mjeseci, jasno pokazala da ima plan, viziju i strategiju za Bosnu i Hercegovinu, u brutalnoj je suprotnosti s njegovim pokušajem kidnapovanja vanjske politike prema našoj zemlji stavljajući nas u kontekst Gruzije, Ukrajine i Moldavije".

"Njegova tobožnja očekivanja od partnera u BiH da rade “prije svega za državu Bosnu i Hercegovinu”, bila bi dobrodošla da nisu u koliziji s njegovim angažmanom u našoj državi.

Na kraju, pozivamo sve relevante čelnike međunarodne zajednice da nam, nakon ovako neprimjerenog istupa, jasno kažu ukoliko se radi o promjeni politike tako što se Bosni i Hercegovini nudi "gruzijska evropska perspektiva"," navode iz Centra za informiranje SDP BiH.