"Probosanski blok"
25

SDA učinila prvi korak i pozvala Našu stranku i SDP na pregovore za vlast u Mostaru

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Koalicija za Mostar, a prije svega mostarska organizacija SDA, uputila je poziv strankama Bh. bloka za pregovore o mogućoj koaliciji i uspostavi vlasti u Mostaru. Kako saznaje portal Klix.ba, prvi sastanak trebao bi se održati u ponedjeljak u Centru za kulturu.

Koalicija za Mostar u svom pozivu naglašava da su objavljeni konačni rezultati izbora te kako prva sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara treba biti sazvana 15 dana od zvanične objave rezultata, a kako bi se razgovaralo o mogućoj koaliciji.

Na stolu bi se našli i prioriteti u radu budućeg gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Uspostava vlasti i izbor gradonačelnika logičan su korak u deblokiranju stanja u kojem se Mostar nalazi, a broj potencijalnih scenarija koji su u opticaju nije mali.

Koalicija za Mostar kao kandidata za gradonačelnika od početka ističe svog Zlatka Guzina, a Bh. blok je poslije izbora otvoreno delegirao Irmu Baraliju. Kako ova dva bloka zajedno imaju 18 vijećnika, njihov dogovor značio bi siguran izbor gradonačelnika iz tzv. probosanskog bloka.

S druge strane, HDZ koji sam ima 13 vijećnika sve uvjetuje svojim Mariom Kordićem.

Dosta toga se pita i troje zastupnika Hrvatske republikanske stranke (HRS), a u računicama je i jedan vijećnik srpske liste "Ostajte ovdje".