Povratak nakon 9 mjeseci
111

SDA tvrdi da ima dovoljno ruku da formira novu vlast u ZDK, SDP bi mogao u opoziciju s HDZ-om

E. M.
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) jutros je obznanio da su prikupili dovoljan broj potpisa potrebnih za formiranje nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Višemjesečno nezadovoljstvo koalicionom saradnjom u vladi koju je predvodila Socijaldemokratska partija (SDP) kulminiralo je sukobom sa Fuadom Kasumovićem, ali i unutarstranačkim previranjima gdje je gradski odbor SDP-a više puta optužio svoj Kantonalni odbor za određena dešavanja.

S druge strane nisu cvjetale ruže ni u stranci Fuada Kasumovića kojeg je napustio Kenan Uzunović, a potom i zastupnici u Skupštini ZDK.

Iako je postojala ideja da se vlast u ZDK formira bez zastupnika Fuada Kasumovića koji su mu ostali vjerni, do toga ipak nije došlo jer se pojedinci nisu zadovoljili s onim što im je nuđeno raspodjelom vlasti.

S tim u vezi Kantonalni odbor SDA je odlučio da intenzivira razgovore koje su prvi put počeli u aprilu 2023. godine te su dogovorili zajedničko djelovanje sa DF-om (3), SBB-om (2) i sa tri samostalna zastupnika i jednim zastupnikom NES-a što je ukupno 20 ruku.

"Nakon usložnjavanja političke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu i raspada postojeće skupštinske većine stekli su se uslovi za promjenu iste. Danas je skupina političkih stranaka i samostalnih zastupnika pokrenula proceduru sazivanja hitne skupštinske sjednice na kojoj će se raspravljati o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona i glasati o njenom povjerenju. Političke stranke: SDA (11 zastupnika), DF (3 zastupnika), SBB (2 zastupnika), NES (1 zastupnik) i 3 samostalna zastupnika će u narednim danima potpisati dokument 'Programski principi partnerskog djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2023.-2026.godina' koji će biti okvir za djelovanje nove skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona", kazali su iz SDA ZDK.

Promjene u vlasti bi se tako mogle dogoditi na onim pozicijama gdje su bili ministri stranaka koje više neće sudjelovati u vlasti na području kantona, a više informacija bit će poznato naknadno.