Tenzije u Tuzli
314

SDA traži isključenje zastupnika iz Banovića, glasao protiv stranke za Dom naroda FBiH

A. K.
Fadil Kudumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Fadil Kudumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Izvršni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu zatražio je od predsjedništva stranke da iz svog članstva isključi Fadila Kudumovića, zbog spornog glasanja za izbor delegata iz reda Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH.
Burna konstituirajuća sjednica Skupštine TK nalazi se iza SDA, nakon što je njihov zastupnik Fadil Kudumović glasao suprotno odluci predsjedništva stranke za izbor delegata iz reda Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Naime, shodno broju glasova iz svojih redova SDA je direktno trebala imati dva mandata, međutim, u Dom naroda je ušao samo Muamer Zukić, dok će u žrijeb morati Damir Šišić, shodno podjednakom broju glasova sa Asmirom Hasićem iz Stranke za BiH.

Isti broj glasova, pokazao je da neko iz SDA nije glasao za kandidata iz svoje stranke, već za Hasića, a vrlo brzo se utvrdilo da je riječ o Fadilu Kudumoviću.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba iz Kantonalnog odbora SDA, izvršni odbor jučer je održao sjednicu, na kojoj je donesen zaključak kojim se od predsjedništva stranke traži isključenje Kudumovića.

Kako nam je dalje potvrđeno, za zaključak je glasalo 16 članova izvršnog odbora, dok su četiri bila suzdržana. Inače, Fadil Kudumović je bivši direktor RMU Banovići.

Ukoliko u konačnici Kudumović bude isključen iz stranke, to neće utjecati na vlast u Tuzlanskom kantonu, jer SDA ima dovoljno ruku za održavanje skupštinske većine.