BiH
531

SDA traži da se Srbija distancira od politike Milorada Dodika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila sve izraženije secesionističke postupke predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

"Pozivamo ga da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da se usmjeri na rješavanje gorućih problema građana eniteta na čijem je čelu. Dodik svojom huškačkom retorikom prikriva loše ekonomsko stanje i nizak životni standard građana entiteta RS-a", saopćeno je iz SDA.

Dodaju da politika koju on vodi nanosi štetu svima u Bosni i Hercegovini, ali prije svega nanosi štetu građanima koji sve teže žive u entitetu RS.

"Ono što radi Dodik vodi ka raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma: ukoliko do toga dođe, prvo će biti dovedeno u pitanje postojanje entiteta RS, koji je nastao tim sporazumom. BiH je postojala i prije Dejtonskog sporazuma i nastavit će postojati i sa njim i bez njega", ističu iz SDA.

Kako kažu, umjesto da se okrene rješavanju životnih problema građana, poboljšanju ekonomske situacije, privlačenju stranih investicija, Dodik svojom politikom uvodi BiH i cijeli region u konflikt sa nesagledivim posljedicama.

"Od antidejtonske i secesionističke politike Milorada Dodika jasno se mora distancirati Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi postupci kojima se iskazuje nepoštivanje institucija BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH direktna su podrška remetilačkoj politici Dodika", zaključuju iz SDA.