Poruka opozicije
165

SDA Stari Grad: Ne vidimo čime se to Irfan Čengić ima pohvaliti u prvih 100 dana rada

B. R.
SDA nezadovoljna radom načelnika Starog Grada Irfana Čengića (Foto: T. S./Klix.ba)
SDA nezadovoljna radom načelnika Starog Grada Irfana Čengića (Foto: T. S./Klix.ba)
Općinska organizacija SDA Stari Grad komentarisala je prvih 100 dana rada načelnika Starog Grada Irfana Čengića (SDP).
Predstavljanje prvih 100 dana rada, koje je Čengić upriličio krajem prošle sedmice, nazvali su "prigodnim druženjem s koalicijskim partnerima u atmosferi trebevićke borove šume, odakle su poslali nekoliko poruka koje se bave općim mjestima, očito nastojeći kreirati narative učinkovitog rada u proteklom periodu i opuštene atmosfere u odnosima koalicijskih partnera"

Međutim, kako su saopćili, javnost treba da zna da je proteklih 100 dana Čengića obilježeno aktivnostima koje ne govore u prilog nijednom od gore dva nabrojana narativa.

"O tome govore sljedeće činjenice. Već na prvoj sjednici Općinskog vijeća je krenuo u izmjene pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, da bi odmah po dobijanju saglasnosti na pravilnik, koji je sam predložio, tražio njegove izmjene. Izmjene su obilježene uvođenjem novih radnih mjesta i pozicija, mijenjanjem uslova za obavljanje pojedinih poslova koji se očituju u brisanju ili dodavanju tražene vrste obrazovanja, i to sve vjerovatno u nastojanju da izađe u susret brojnim zahtjevima koje ispostavljaju partneri u većini", smatraju u starogradskoj SDA.

Napomenuli su da će vrijeme pokazati da li tu ima posla i za upravnu inspekciju. Osvrnuli su se i na ovogodišnji općinski budžet.

"Budžet za 2024. je umjetno uvećan milionskim grantovima koje je očito načelnik isposlovao sa svojim partijskim i koalicijskim drugovima sa viših nivoa vlasti, a za koje ne postoji bilo kakva prethodno pripremljena projektna dokumentacija niti predočen plan utroška grantova, što je osnovni preduslov za transparentnost čitavog procesa", konstatovali su.

Tvrde da je situacija zapravo suprotna te su obrazložili zašto to tvrde.

"Za onaj najkrupniji grant od dva miliona KM, odobren od Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo u svrhu uređenja kasarne Zmajevac, u nacrtu budžeta je obrazloženo da će se realizirati putem udruženja građana, odnosno boračke organizacije 'Zelene beretke', bez predočenja bilo kakvog plana, dokumentacije ili projekta. To samo opravdava sumnju u transparentnost čitavog procesa, ali i u mogućnost da se sredstva uopće realiziraju u budžetskoj godini", ukazali su.

Dodaju da je tu još i grant Kantona Sarajevo od, kako su naglasili, čak milion KM za zgradu bivšeg hotela Nacional, a za kojeg su naveli da također nije predočen planski dokument.

Istakli su da su općinski vijećnici Srednje ugostiteljsko-turističke škole dobili protestno pismo u svrhu zaštite imovine te su podsjetili da je ovaj hotel izgrađen za potrebe spomenute škole.

"Osim toga tu su još neki grantovi viših nivoa vlasti kojima se mijenjala namjena i iznos u samom budžetu o čemu će konačni sud vjerovatno dati organi nadležni za nadzor zakonitosti u planiranju i realiziranju budžeta", tvrde.

SDA se osvrnula je na odnose među vladajućima u općini Stari Grad.

"Što se tiče međusobnog povjerenja unutar većine u Općinskom vijeću, ono je najbolje vidljivo kroz odredbu nacrta novog Statuta Općine Stari Grad koju je predložio načelnik, a kojom se predviđa izmjena potrebne većine za smjenu rukovodstva Vijeća sa postojeće dvotrećinske na natpolovičnu većinu. Upravo su partneri iz većine odmah na predstavljanju nacrta Statuta tražili da se ta odredba starog Statuta ne mijenja. Pametnom dovoljno", poručili su.

Komentarisali su i navodne sporne odnose Čengića i pojedinih investitora.

"Imajući u vidu sve gore navedeno kao i medijske natpise, pa čak i u regionalnim okvirima, o vezama načelnika s investitorima sa sumnjivom poslovnom pozadinom, a tiču se mogućih planova masovne izgradnje na omiljenom i još uvijek sačuvanom izletištu Barice za koje ni mi, a niti javnost još nismo dobili odgovarajuću reakciju načelnika i općinske administracije, zaista ne vidimo čime se to Irfan Čengić ima pohvaliti u prvih 100 dana", saopćili su SDA.