|

SDA Srebrenica: Grujičić nezakonito nameće krsnu slavu kao praznik Općine

SDA Srebrenica: Grujičić nezakonito nameće krsnu slavu kao praznik Općine
26
S. H.
14.10.2019. u 14:44
37
komentara
26

dijeljenja
SDA Srebrenica: Grujičić nezakonito nameće krsnu slavu kao praznik Općine Foto: D. S./Klix.ba
Opštinski odbor SDA Srebrenica osuđuje nezakoniti pokušaj načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića da uvede obilježavanje krsne slave Općine.
"Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i opštinske administracije predstavljen kao 'obilježavanje slave Općine', predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije", poručuju iz SDA.

Statutom Općine Srebrenica regulisano je da se Dan općine Srebrenica obilježava 11. marta, i to je jedini datum koji se zvanično obilježava i koji se može obilježavati kao Dan općine.

"Ovaj današnji, slobodno možemo reći incident, u režiji načelnika Srebrenice, predstavlja samo jedan u nizu izraza njegove politike svojatanja Srebrenice, kao isključivo srpske opštine, u kojoj nema mjesta za Bošnjake, što ima posebnu simboliku u gradu u kojem je izvršen genocid, što ne smije ostati bez reakcije.
SDA Srebrenica poziva Bošnjake u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Srebrenica, da prestanu sa ingnorantskim odnosom naspram politike Mladena Grujičića i priklanjanja politici srpske većine, da hitno osude ovaj čin načelnika, te da poduzmu adekvatne mjere protiv ovog nestatutarnog i nezakonitog uzurpiranja opštinskih institucija", zaključuje se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...