Vlada FBiH
8

SDA: Radivojević se zastidio, jer je prihvatio nemoralne ponude

SRNA
Desnica Radivojević
Desnica Radivojević
Desnica Radivojević, ministar za prostorno uređenje i zamjenik premijera Federacije BiH, koji je na ove dužnosti imenovan kao kandidat i član SDA, danas je podnio neopozivu ostavku na pozicije u federalnoj vladi, nakon što je prihvatio nemoralne ponude SBB-a BiH i SDP-a BiH, saopšteno je iz SDA.

Pozivajući se na izjave njegovih najbližih saradnika u Ministarstvu i Vladi, iz SDA navode da je Radivojević "priznao kako nema snage da pogleda u oči ikome iz SDA" i da je "najbolje da podnese ostavku".

U Sarajevu je sjednica Vlade Federacije BiH protekla u burnom toku, nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio dluku o razrješenju dužnosti zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića.

Na adresu Kancelarije predsjednika Federacije danas je stigao zahtjev Radivojevića za razrješenje sa tih dužnosti, na osnovu čega je to i učinjeno, tvrde u Budimirovom kabinetu.

Radivojević je nakon dostavljanja odluke Vladi Federacije, uputio pismo Budimiru u kojem ga obavještava da nije podnio ostavku na tu funkciju, saopšteno je iz federalne Vlade.

On navodi da je u mogućnosti uspješno vršiti Ustavom i zakonima BiH i Federacije BiH povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da može preuzeti odgovornosti za njihovo vršenje, te da nije bilo osnova, ni pravnog, ni moralnog za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju je imenovan, jer njegova ostavka ne postoji.

I premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je pismo Budimiru, u kojem se navodi da je Radivojević prisutan na današoj sjednici Vlade Federacije BiH i da se neposredno izjasnio da nije podnio ostavku, "što ukazuje da je riječ o ozbiljnoj zloupotrebi, ili od onoga ko je Budimira doveo u zabludu, ili od njega lično, ukoliko je to učinio svjesno".

Nikšić traži od Budimira da se hitno preispita ova odluka, te provjeri da li je Radivojević podnio ostavku, i da nakon toga postupi u skladu sa Ustavom i zakonom.

On upozorava da će Vlada, ukoliko se to ne učini, proslijediti kompletan spis nadležnom tužilaštvu zbog zloupotrebe ovlaštenja.