{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir po Tihićevom nalogu smijenio Desnicu Radivojevića

22.6.2012. u 17:15
25
123
Budimir po Tihićevom nalogu smijenio Desnicu Radivojevića
25
Budimir po Tihićevom nalogu smijenio Desnicu Radivojevića
Desnica Radivojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je na današnjoj sjednici Federalne vlade smijenio ministra Desnicu Radivojevića iz SDA i to na zahtjev predsjednika te stranke Sulejmana Tihića.
Socijaldemokratska partija je zatražila da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i zahtjev za razrješenje upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća koja su u vlasništvu Federacije. Nezvanično, Radivojević je indirektno podržao takav prijedlog SDP-ovih ministara, nakon čega je uslijedio zahtjev za njegovu smjenu.

Već nekoliko dana se u medijima nagađa da će radivojević istupiti iz SDA i preći u SDP, a kao razlog u tom slučaju se navodio i njegov mogući ostanak na funkciji ministar prostornog uređenja Federacije BiH.

U jučerašnjem karatkom razgovoru za Klix.ba Radivojević nije negireo, a nije želio ni potvrditi prelazak u SDP.

“Sve će biti javno i sve ću saopćiti na konferenciji za novinare. Možda već sutra”, rekao nam je jučer Radivojević.

Radivojević je nakon današnje smjene predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru pismo, u kojem se kaže:

"U vezi sa informacijom da ste danas prihvatili moju ostavku na mjesto federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, želim Vas obavijestiti da cijenim da ste tim činom prekršili Ustavom utvrđene nadležnosti predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i odredbe Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ostavka, kao način prestanka funkcije, sa stanovišta teorije prava, kao i sa stanovišta Zakona, predstavlja lični čin koji ja, u konkretnom slučaju, nisam poduzeo.
Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine izričito je propisano da 'ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti da uspješno vrši povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje'.

Ovom prilikom obavještavam Vas gospodine predsjedniče, Vladu Federacije BiH i javnost da sam u mogućnosti uspješno vršiti Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da mogu preuzeti odgovornosti za njihovo vršenje, te da nije bilo osnova, ni pravnog, ni moralnog za donošenje odluke o prestanku funkcije na koju sam imenovan, jer moja ostavka ne postoji“, kaže se u pismu Desnice Radivojevića predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

Pismo u kojem traži pojašnjenje, predsjedniku FBiH je uputio i federalni premijer Nermin Nikšić:

"Molim Vas da hitno preispitate svoju odluku, provjerite kod gospodina Radivojevića da li je podnio ostavku, te nakon toga postupite u skladu sa Ustavom i zakonom.
Ukoliko to ne učinite, proslijedit ćemo kompletan spis nadležnom tužilaštvu zbog zloupotrebe ovlašćenja”, kaže se u pismu premijera Nikšića predsjedniku Budimiru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: