|

SDA: Problem HDZ-a i HDZ-a 1990 je raspodjela funkcija

SDA: Problem HDZ-a i HDZ-a 1990 je raspodjela funkcija
0
F
FENA
29.11.2011. u 11:05
20
komentara
0

dijeljenja
SDA: Problem HDZ-a i HDZ-a 1990 je raspodjela funkcija
Novi sastanak lidera šest vodećih stranaka, na kojem bi se konačno pokušao postići dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH gotovo 14 mjeseci nakon općih izbora, načelno je dogovoren za četvrtak u Sarajevu, u organizaciji predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića, potvrdio je danas Feni glasnogovornik SDA Erdal Selmanović.
Selmanović je, međutim, upozorio da bi održavanje sastanka moglo biti upitno ukoliko u bilateralnim razgovorima stranačkih lidera do četvrtka ne dođe do pomaka.

Za SDA je najspornije insistiranje HDZBiH i HDZ1990 na paritetnoj raspodjeli funkcija na državnom nivou.

Naime, navodi Selmanović, princip paritetne zastupljenosti primjenjuje se u Vijeću ministara BiH, a HDZBiH i HDZ1990 sada insistiraju na paritetnoj raspodjeli funkcija i u 77 državnih agencija i insistucija.

Prema Ustavu BiH predviđeno je da se u raspodjeli funkcija u ovim institucijama i agencijama primjenjuje princip proporcionalne etničke zastupljenosti prema etničkom sastavu stanovništva.

Ovo insistiranje HDZBiH i HDZ1990 je za SDA glavni kamen spoticanja.

"SDA je do sada pravila velike ustupke, ali ovo je crvena linija ispod koje SDA neće ići. Popunjenost državnih agencija i sada je na štetu Bošnjaka", poručio je Selmanović.

Na kraju je naglasio da, ukoliko se u bilateralnim stranačkim razgovorima ne približe stavovi, predsjednik SDA Tihić je pesimista da novi razgovori stranačkih lidera mogu biti uspješni.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...