Odluka Predsjedništva stranke
196

SDA prihvatila ministarsku poziciju u Vladi RS-a

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije donesena je odluka o prihvatanju ponude mandatarke za sastav Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović da jedno ministarsko mjesto pripadne SDA.

Kako je kazao predsjednik SDA Sulejman Tihić, odluka članova Predsjedništva SDA o učešću u Vladi RS-a je jednoglasna.

"To je interes onih koji su glasali za nas u Republici Srpskoj, da budu predstavljeni u izvršnoj vlasti i da preko tog ministarstva štitimo interese onih koji su za nas glasali. Naš kandidat za poziciju ministra trgovine i turizma je dr. Dževad Mahmutović. Prema našem mišljenju, ovo je dosta važno ministarstvo koje obuhvata poslove trgovine, poslove vezane za turizam, inspekcije, robne rezerve i tako dalje", kazao je Tihić.

Na upit zašto je SNSD ponudio ovu poziciju Stranci demokratske akcije umjesto SDP-u, Tihić je kazao kako je to pitanje za te dvije stranke.

"Mi pretpostavljamo da su oni, ili razočarani odnosima između tih stranaka ili smatraju da su SDA i njeni kadrovi ozbiljniji partneri. Mislimo da je prije ovo drugo"., kazao je Tihić.

Da li će se ulazak SDA u Vladu RS-a odraziti i na državni nivo vlasti, Tihić kaže da će vrijeme pokazati.

"Taj dogovor nije vezan za državni nivo. Mi i dalje ostajemo pri stavovima da sporazum Dodik-Lagumdžija nije dobar i da je štetan po interese BiH", kazao je Sulejman Tihić.