|

SDA: Pitanje ravnopravnosti bh. naroda odvojiti od predmeta Sejdić i Finci

SDA: Pitanje ravnopravnosti bh. naroda odvojiti od predmeta Sejdić i Finci
21
F
FENA
18.11.2013. u 17:12
67
komentara
21

dijeljenja
SDA
SDA: Pitanje ravnopravnosti bh. naroda odvojiti od predmeta Sejdić i Finci Sulejman Tihić (Foto: Anadolija)
Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić danas se u Sarajevu sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u našoj zemlji ambasadorom Peterom Sorensenom.
Glavne teme razgovora bile su implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i rješavanje pitanja vojne imovine.

"Što se tiče vojne imovine, za SDA nema više ničega spornog. O tome je potpisan politički sporazum, postoji međunarodni sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ kojim su novonastale države definirane kao pravni nasljednici imovine bivše zajedničke države, a imamo i presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Odgovornost je isključivo na onima koji ne žele ispoštovati ništa od toga i blokiraju kompletan proces", kazao je Tihić.

Kako se navodi u saopćenju SDA, provedba presude u predmetu Sejdić i Finci pokušava se iskoristiti za neke druge političke ciljeve i to je osnovni problem.

"Nema dvojbe da se mora osigurati ravnopravnost naroda i građana u našoj zemlji, ali taj proces mora biti odvojen od slučaja Sejdić i Finci", istaknuto je ovom prilikom.
Prijavi grešku


Komentari (67)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...