Mandat za vraćat'
42

SDA od Ahmetovića traži vraćanje mandata, što bi praktično značilo mjesto SBB-u

Piše: Ibro Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA je iz svog članstva danas isključila Salka Sokolovića i Sadika Ahmetovića, a potpredsjednik te stranke Šefik Džaferović im je poručio da će svoju dosljednost u onome što govore najbolje opravdati vraćanjem mandata stranci. U praksi bi to značilo da Sadik Ahmetović svoj mandat preda Amili Maglajlić iz SBB-a.

Ahmetović je bio zajednički kandidat koalicije "Domovina" za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko bi "vratio mandat" na njegovo mjesto bi došla kandidatkinja iz SBB-a Amila Maglajlić.

On je za Klix.ba kazao da se potpredsjednik SDA Šefik Džaferović "malo zbunio".

"On bi kao iskusan pravnik trebao znati da mandat pripada poslaniku, a mandat se na izborima dobija glasovima građana. Ja sam bio kandidat na listi 'Domovina', odnosno kandidat svih probosanskih političkih stranaka, a na izborima od devet hiljada glasova koliko je dobila lista 'Domovina' ja sam na ime dobio sedam hiljada glasova. Ne znam da li gospodin Džaferović zna da bi umjesto mene ušao kandidat SBB-a i da ponovo SDA ne bi dobila svog poslanika koji će ih slijepo slušati. Moram kazati da je teško predstavljati najugroženije u BiH, a to su povratnici Bošnjaci u RS na koje je zaboravila SDA i koji žive u veoma teškim uslovima", kazao je Ahmetović.

Poručio je da bi bila veoma korisna Džaferovićeva jednodnevna posjeta nekom od bošnjačkih sela u Republici Srpskoj, dodavši da bi mu tada bilo jasno kako je bio u pravu kada je glasao protiv seta zakona o akcizama.

"Potpredsjednik SDA bi se uvjerio u kakvim uslovima žive, da ponovo iseljavaju u treće zemlje zbog nebrige države prema njima, da će politikom koju vodi doprinijeti da RS ponovno bude prostor bez Bošnjaka, da posjeti Srebrenicu da se uvjeri kakve su posljedice gubitka izbora u Srebrenici... Mogao je jučer sa predsjednikom SDA posjetiti Foču i neko od sela povratnika Bošnjaka da vidi patnje povratničke djece koja po 10 km idu pješice u školu, da se uvjeri u sva poniženja koje povratnici doživljavaju. A ako je on dosljedan trebao je nakon blamaže i sramote koju su Bošnjaci i država BiH doživjeli pozvati Bakira Izetbegovića da on vrati narodu mandat, jer je od žrtava genocida sakrio istinu, ponizio i osramotio naciju", rekao je ogorčeni Ahmetović.

Dodao je da još nije kasno, da to može uraditi naknadno, jer je napravljena "historijska greška koja se nikad ne zaboravlja".

U vezi mandata Sadika Ahmetovića kontaktirali smo i potpredsjednika Stranke demokratske akcije Šefika Džaferovića, ali nismo dobili njegov odgovor.

Džaferovićeva izjava o mandatu drugog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Salka Sokolovića je jasnija i ne zahtijeva dodatna obrazloženja.