O Apelaciji i budžetu...
0

SDA o stanju u ZDK: Dok je interesa u ovoj vlasti bit će i ljubavi

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona danas je organizovao konferenciju za medije na kojoj su govorili o konferenciji premijerke ZDK Amre Mehmedić te njenom neupućivanju apelacije Ustavnom sudu FBiH koju su uputili zastupnici SDA.

Na posljednjoj održanoj konferenciji za medije premijerka ZDK Amra Mehmedić predstavila je izvještaj o presjeku budžeta ZDK te je kazala da je stanje ozbiljno, ali ne alarmirajuće, dok u SDA smatraju da je konferencija za medije bila ustvari alibi za razgovore sa sindikatima o najavama smanjenja plaća.

Mirnes Bašić, bivši premijer ZDK, je kazao da je prošla vlada ZDK na računu ostavila više od 70 miliona KM te da su se u svom mandatu domaćinski odnosili prema javnim sredstvima, da su povećane plaće budžetskim korisnicima te da za vrijeme njihovih mandata nije bilo protesta kako je to bilo prvog dana nove Vlade ZDK.

Mirnes Bašić (Foto: E. M./Klix.ba)
Mirnes Bašić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Neka započenu gdje smo stali i bit će dobro. Budžet je likvidan, sredstava će biti više nego što smo mi imali i neka ne prepadaju građane", kazao je Bašić.

Predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević je u nastavku konferencije govorio o apelaciji koju su zastupnici SDA uputili prema premijerki ZDK Amri Mehmedić koja je istu trebala proslijediti na Ustavni sud FBiH.

Razlog apelacije se krije u formiranju vlade, odnosno nacionalnom sastavu vlade u skladu s popisom stanovništva gdje je umjesto sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina u vladi danas šest ministara iz reda Bošnjaka, tri ministra iz reda Hrvata i dva ministra iz reda Srba.

Alija Ogrić, predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK, je kazao da imenovanjem Vlade ZDK nije ispoštovan Zakon o Vladi ZDK niti Ustav.

Alija Ogrić (Foto: E. M./Klix.ba)
Alija Ogrić (Foto: E. M./Klix.ba)

"Tražili smo od premijerke Mehmedić da nam objasni zašto apelaciju nije proslijedila na ocjenu ustavnosti i smatramo da je ova odluka loša i da će imaati nesagledive posljedice po ZDK", kazao je Ogrić.

Galijašević je na kraju kazao da je neproslijeđivanje apelacije dobivanje na vremenu, a Skupština ZDK na narednoj sjednici razmatrat će ukidanje nacionalne strukture vlade.

S druge strane, SDA razmatra i o mjeri krivične odgovornosti za neproslijeđivanje apelacije Ustavnom sudu.

Galijašević je kazao i da svakodnevno imaju razgovore oko formiranja nove većine, ali da kao i drugi kantoni čekaju rasplet situacije na nivou Federacije BiH te da će sve ići "u paketu".