BiH
0

SDA: Nema preduslova za novi sastanak o Vijeću ministara BiH

FENA/SRNA
Sadik Ahmetović
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da nisu ispunjeni preduslovi za održavanje sastanka predsjednika šest političkih stranaka jer još nisu približeni stavovi o raspodjeli ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH, a SNSD i SDS te dva HDZ-a i dalje uporno insistiraju na neustavnim rješenjima, kazao je danas na redovnoj konferenciji za novinare SDA potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

Ahmetović je obrazložio da SNSD, SDS, HDZBiH i HDZ 1990 insistiraju na paritetnom etničkom rasporedu pozicija što je u suprotnosti s Ustavom BiH koji predviđa da "funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH u pravilu odražavaju sastav naroda BiH".

"Stav SDA je da predmetne pozicije moraju biti popunjene primjenom proporcionalnog etničkog rasporeda u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine", rekao je Ahmetović.

SDA smatra da bi još jedan neuspješan sastanak imao loše posljedice na daljnji tok pregovora i negativno bi odjeknuo u javnosti.

Ahmetović se osvrnuo i na sastanak u Cadenabbiji te izrazio žaljenje što nisu postignuti željeni rezultati.

"SDA osuđuje nastale zloupotrebe kolokvija o usklađenosti Ustava BiH s EU. Umjesto da se razgovara o mogućim ustavnim promjenama izjave pojedinih lidera su nas još više udaljile od ustavnih rješenja i uveliko otežale razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH", kazao je.

Istakao je da SDA očekuje da će nakon ovih istupa predstavnicima EU i drugim međunarodnim organizacijama biti jasno gdje je uzrok problema u BiH i ko je za to odgovoran.

Uz čestitku za šestu godišnjicu od osnivanja Oružanih snaga BiH, SDA je uputila poziv nadležnim institucijama BiH da u budžetskim projekcijama planiraju neophodna sredstva kojim će biti riješen problem prijevremenog penzionisanja pripadnika OSBiH.

Sadik Ahmetović rekao je Srni da će izvještaj o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu dostaviti parlamentarnoj Komisiji za sigurnost čim ga dobije od Agencije za istrage i zaštitu.

Ahmetović je objasnio da ranije izvještaj nije mogao dostaviti, jer nema operativnu nadležnost, kao i da SIPA to nije učinila, jer je tužilac koji vodi ovaj postupak stavio zabranu.

"Tužilac je ovih dana dao saglasnost da SIPA može poslati izvještaj i čim ga dobijem ja ću ga uručiti Komisiji", kaže Ahmetović.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH ni gotovo mjesec dana od kada je napadnuta Ambasada SAD u Sarajevu, još nije dobila izvještaj o ovom terorističkom aktu. Ahmetović nije dostavio informacije o napadu koji je još 28. oktobra počinio Mevlid Jašarević.