{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA: Nema preduslova za novi sastanak o Vijeću ministara BiH

F
1.12.2011. u 12:37
0
9
SDA: Nema preduslova za novi sastanak o Vijeću ministara BiH
0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da nisu ispunjeni preduslovi za održavanje sastanka predsjednika šest političkih stranaka jer još nisu približeni stavovi o raspodjeli ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH, a SNSD i SDS te dva HDZ-a i dalje uporno insistiraju na neustavnim rješenjima, kazao je danas na redovnoj konferenciji za novinare SDA potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.
Ahmetović je obrazložio da SNSD, SDS, HDZBiH i HDZ 1990 insistiraju na paritetnom etničkom rasporedu pozicija što je u suprotnosti s Ustavom BiH koji predviđa da "funkcioneri imenovani na položaje u institucijama BiH u pravilu odražavaju sastav naroda BiH".

"Stav SDA je da predmetne pozicije moraju biti popunjene primjenom proporcionalnog etničkog rasporeda u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine", rekao je Ahmetović.

SDA smatra da bi još jedan neuspješan sastanak imao loše posljedice na daljnji tok pregovora i negativno bi odjeknuo u javnosti.

Ahmetović se osvrnuo i na sastanak u Cadenabbiji te izrazio žaljenje što nisu postignuti željeni rezultati.

"SDA osuđuje nastale zloupotrebe kolokvija o usklađenosti Ustava BiH s EU. Umjesto da se razgovara o mogućim ustavnim promjenama izjave pojedinih lidera su nas još više udaljile od ustavnih rješenja i uveliko otežale razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH", kazao je.

Istakao je da SDA očekuje da će nakon ovih istupa predstavnicima EU i drugim međunarodnim organizacijama biti jasno gdje je uzrok problema u BiH i ko je za to odgovoran.

Uz čestitku za šestu godišnjicu od osnivanja Oružanih snaga BiH, SDA je uputila poziv nadležnim institucijama BiH da u budžetskim projekcijama planiraju neophodna sredstva kojim će biti riješen problem prijevremenog penzionisanja pripadnika OSBiH.

Sadik Ahmetović rekao je Srni da će izvještaj o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu dostaviti parlamentarnoj Komisiji za sigurnost čim ga dobije od Agencije za istrage i zaštitu.

Ahmetović je objasnio da ranije izvještaj nije mogao dostaviti, jer nema operativnu nadležnost, kao i da SIPA to nije učinila, jer je tužilac koji vodi ovaj postupak stavio zabranu.

"Tužilac je ovih dana dao saglasnost da SIPA može poslati izvještaj i čim ga dobijem ja ću ga uručiti Komisiji", kaže Ahmetović.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH ni gotovo mjesec dana od kada je napadnuta Ambasada SAD u Sarajevu, još nije dobila izvještaj o ovom terorističkom aktu. Ahmetović nije dostavio informacije o napadu koji je još 28. oktobra počinio Mevlid Jašarević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: