BiH
0

Komisija dobila tajne informacije o napadu na ambasadu SAD-a

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Dušanka Majkić je danas u Sarajevu, na konferenciji o stanju sigurnosti u BiH, kazala da ta komisija, iako je prošlo gotovo dva mjeseca, još nije dobila informaciju o terorističkom napadu na američku ambasadu u Sarajevu, iako je odmah tražila informaciju Ministarstva sigurnosti i svih sigurnosnih agencija.

"Zašto? Građani ove zemlje imaju pravo na istinu šta se stvarno dogodilo", kazala je Majkić.

Dodala je da je neposredno pred dolazak na konferenciju dobila dokument koji je stepenovan najvećim stepenom tajnosti.

"Pretpostavljam da se odnosi na ovu policijsku akciju", kazala je Majkić.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je rekao da je on, odmah nakon zahtjeva Zajedničke komisije, poslao svim policijskim agencijama u BiH koje imaju veze s tim, da mu dostave informaciju da bi je mogli sublimirati i poslati Zajedničkoj komisiji.

"Neke agencije su to odmah, u nekom periodu nakon mog zahtjeva, dostavile. Nažalost, SIPA to nije dostavila obrazlažući da ima zabranu od Tužiteljstva BiH o davanju informacija. Morali smo pisati Tužiteljstvu da skine zabranu, pa smo onda tu skinutu zabranu ili rješenje Tužiteljstva morali poslati SIPA-i. Nakon toga je SIPA poslala informaciju", pojasnio je ministar Ahmetović.

Po njegovim riječima, nakon dolaska informacije iz SIPA-e, imali su zadatak da to sublimiraju u jednu informaciju koju će uputiti Zajedničkoj komisiji.

"Sve te informacije, nakon pristizanja zadnje informacije, zastale su u Ministarstvu samo pet do sedam dana, s vikendom. Nakon toga smo to, pod oznakom 'vrlo tajno', zato što je to tako označeno i od nadležnih policijskih agencija, dostavili komisiji za odbranu“, kazao je Ahmetović.