Korigirati predloženi Nacrt
0

SDA ne podržava izmjene Zakona o unutarnjim poslovima FBiH

FENA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Stranka demokratske akcije (SDA) ne podržava predložene Izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima FBiH i kantona jer to može značiti korak unazad u odnosu na dosadašnje reforme i postignuti stepen profesionalizma kao i mogućnost političkog uticaja na rad policije, finansijsku stabilnost i samostalnost policijskih struktura u FBiH, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović.

Dodao je da SDA nije protiv toga da se daju određene ovlasti ministru unutarnjih poslova kako u FBiH, tako i kantona, ali ne nauštrb političkog upletanja na operativni rad policije.

"Mi smo za jedno srednje rješenje. Nismo za to da ministri budu ikebane, ali nismo ni za to da bilo koji ministar može telefonom naređivati komesarima niti da je komesar odgovoran ministru. Komesar može biti odgovoran Parlamentu FBiH ili Nezavisnom odboru ili Vladi FBiH u krajnjem slučaju, ali ni u kojem slučaju ministru", rekao je Mehmedović.

Na pitanje zašto su onda poslanici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo glasali za predloženi Nacrt Izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, Mehmedović je kazao da "ima i drugo čitanje".

"Naši poslanici će nastojati korigirati ponuđeni Nacrt. Ukoliko to ne bude dobilo podršku, mi ćemo tražiti od naših poslanika da glasaju protiv", dodao je.

SDA će nastaviti s konstruktivnom ulogom u procesu formiranja državne vlasti, ali, istakao je Mehmedović, SDA neće ići ispod zadatih minimuma.

"Nismo optimisti da će današnji sastanak političkih lidera rezultirati sporazumom i formiranjem Vijeća ministara, ali očekujemo da oni koji su odgovorni za ovakvo stanje konačno preuzmu odgovornost", rekao je Mehmedović.

Kada je u pitanju mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, SDA smatra da oni ne bi donijeli ništa novo.

"Svi pokazatelji upućuju na to da bi stanje ostalo nepromijenjeno. Lideri se moraju dogovoriti", istakao je Mehmedović.

U povodu optužbi koji pristižu na ražun predsjednika SDA Sulejmana Tihića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mehmedović je izjavio da SDA "najoštrije odbacuje laži i izmišljotine koji javnosti plasiraju glasila SBBBiH i neki mediji iz RS-a".

Govoreći o Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, SDA smatra da ono odražava realno stanje u BiH i ukazuje ko je odgovoran za ovakvo stanje, ali stranka nije u potpunosti zadovoljna.

"Nedostaju sankcije za kočničare napretka BiH na evroatlantskom putu", zaključio je Mehmedović.