BiH
0

SDA: Nećemo dozvoliti da se podrška kulturnim institucijama pruža po etničkom principu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) navodi kako razumije opravdano nezadovoljstvo sedam instutucija kulture (Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest) povodom Odluke Ministarstva kulture i sporta FBiH o transferu novca za kulturu od značaja za BiH.

U saopćenju ove stranke se navodi da, suprotno Odluci o programu utroška sredstava i Javnog poziva Ministarstva, odobrena su sredstva korisnicima koji uopće ne ispunjavaju propisane uvjete i kriterije.

Dodaje se da je nedopustivo „da se kulturni segment našeg društva dijeli po etničkom principu ili teritorijalnoj zastupljenosti“.

SDA smatra da vlast treba imati sluha i pružati adekvatnu podršku najznačajnijim kuturnim institucijama i njihovim projektima, posebno onima koji imaju internacionalni značaj.

"Stoga, SDA traži da Vlada Federacije BiH dosljedno provede svoju Odluku o kriterijima, osigura provođenje zakona i transparentnost prilikom odabira korisnika", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.