Kultura
47

Bura oko podjele novca za kulturu u FBiH se ne stišava: Prekršen zakon i javni poziv

Piše: N. N.
Dani kosidbe Kupres 2015.
Dani kosidbe Kupres 2015.
Nakon što je Federalno ministarstvo kulture i sporta objavilo rezultate Javnog poziva za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini putem Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH, reakcije pristižu sa svih strana.

Naime, novac je dijeljen za dva programa: Manifestacije i projekti kulture od posebnog značaja za BiH i FBiH od internacionalnog značaja i Manifestacije, programi i projekti od značaja za FBiH.

Klix.ba je već ranije pisao o potpuno nesrazmjernoj podjeli sredstava pri čemu je cijela Krajina, odnosno Unsko-sanski kanton, dobio samo 18.000 KM, dok je manifestacija "Dani kosidbe - Kupres 2015" pomognuta sa 22.000 KM.

Iz Krajine je reagiralo više političkih predstavnika žaleći se da je USK potpuno zapostavljen te da se prema ovom dijelu BiH vlast u Sarajevu odnosi maćehinski.

Senad Šepić, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, ukazao je na činjenicu da Krajina nije dobila niti jednu marku ni iz granta za sport koji dodjeljuje isto ministarstvo. Iz Krajine je reagirao i DNZ, ali i predstavnici Naše stranke, SBB-a i drugi.

Na ovakav odnos žalili su se i iz BPK Goražde, ali i iz Tuzlanskog kantona.

Problematična je i činjenica da su manifestacije lokalnog značaja tretirane kao internacionalne, čime je direktno kršen pravilnik o dodjeli sredstava.

Internacionalnom teatarskom festivalu MESS s dugogodišnjom tradicijom podrška je znatno smanjenja, ali su zato kao projekti od internacionalnog značaja tretirani "Dani kosidbe - Kupres 2015", ili smotra hrvatskog folklora u Žepču.

Osam korisnika sredstava registrirani su kao firme, a što je u suprotnosti sa Javnim pozivom i Odlukom o programu utroška sredstava. Među njima je npr. korisnik G-Tour Međugorje d.o.o. sa projektom "Večernjakov pečat". Njima je dodijeljeno ukupno 40.000 KM a što je u suprotnosti sa kriterijima i namjenom za dodjelu sredstava. Također, pitanje i kakve veze s kulturom ima sama manifestacija "Večernjakov pečat"?

"Posebno je zabrinjavajući eksluzivno etnički kriterij, odnosno nacionalni ključ kada je u pitanju podrška različitim projektima. Sredstva se poput nekog plijena dijele na bazi fifty-fifty između onoga što očigledno Ministrica definira kao Bošnjačku i Hrvatsku kulturu u BiH, a na uštrb objektivno internacionalno značajnih projekata. Zaista se stiče dojam kao da se na silu pokušavaju ugurati stvari a sa jedinim ciljem koji je uspostavljanje balansa po pitanju nacionalnog predznaka podržanih projekata. Očigledno je da su se unatoč jasno uspostavljenom kriteriju Ministrica i Ministarstvo kojim upravlja odlučili pojam internacionalnog predefinirati u skladu sa vlastitim poimanjima istog", komentarisao je NIhad Kreševljaković, direktor SARTR-a, u autorskoj kolumni.

Nakon objavljivanja odluke ministarstva reagiralo je više kulturnih radnika ali ministrica Zora Dujmović (HDZ BiH) niti ministarstvo na čijem je čelu nisu se oglasili.