|

Sedam institucija kulture uložilo žalbe na odluku Ministarstva o raspodjeli novca

Sedam institucija kulture uložilo žalbe na odluku Ministarstva o raspodjeli novca
16
Klix.ba
9.12.2015. u 19:07
15
komentara
16

dijeljenja
Sedam institucija kulture uložilo žalbe na odluku Ministarstva o raspodjeli novca
Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS, East West Centar, Bosansko narodno pozorište Zenica, Sarajevo Film Festival, Ars Aevi, Sarajevske večeri muzike SVEM i Balet Fest koje zastupaju odvjetnici Senka Nožica, Nedim Ademović i Alma Mulahasanović, uložili su žalbe Vladi Federacije BiH na Odluku Ministarstva kulture i sporta FBiH o transferu novca za kulturu od značaja za FBiH.
Žalbe se ulažu zbog nezakonitosti postupka, a kriterijumi iz Javnog poziva nisu poštovani po više osnova. Sredstva su dijeljena po etničkom kriteriju koji nije zakonom propisan, te su također u više slučajeva dijeljena privrednim subjektima i projektima koji nemaju veze sa kulturom (npr. “Večernjakov pečat”) i koji nisu predviđeni kriterijima. Pored navedenog, sredstva su dijeljena i općinama (npr. Kreševo, Posušje, Ljubuški, Foča), te u jednom slučaju i općinskom načelniku, iako to nisu institucije, organizacije ili udruženja za kulturu kako je propisano Javnim pozivom. Također, sredstva su dijeljena turističkim i ekološkim manifestacijama kao i drugim projektima koji nisu međunarodna kultura i za koje postoje posebni grantovi.

Istovremeno, priznatim međunarodnim institucijama i organizacijama koje imaju višegodišnju tradiciju u međunarodnoj kulturi i ugled u svijetu, sredstva su ukupno smanjena za 65% u odnosu na četverogodišnji prosjek. Ovo ukazuje na antievropski pristup kada je u pitanju međunarodna kultura od značaja za FBiH i BiH.

Žalbe su dokumentovale niz zakonskih i upravnih propusta prilikom donošenja Odluke Ministarstva za kulturu FBiH, a institucije i organizacije koje su se žalile traže poništenje Odluke i ponovni postupak vrednovanja prema zakonom predviđenim kriterijima.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...