Oštra reakcija
491

SDA Mostar: Zastave Hrvatske na zgradi Vlade FBiH je udar na institucije države

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Gradski odbor SDA reagirao je nakon što je prethodnih dana na zgradi Vlade FBiH u Mostaru postavljeno nekoliko zastava Hrvatske, što je nedopustivo, poručuju iz SDA.

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme u Gradu Mostaru sve više ističu zastave susjedne Republike Hrvatske. No ovaj put isticanje zastave druge države na zgradi Vlade FBiH može se posmatrati i kao udar na institucije Bosne i Hercegovine jer na zgradi na kojoj bi trebala biti obilježlja države Bosne i Hercegovine više je zastava Republike Hrvatske već Bosne i Hercegovine", navode u saopćenju.

Federalna uprava policije već jedanput je intervenisala i zastave su bile uklonjene da bi se ponovo pojavile na istom mjestu ali u većem broju.

"Zašto to policija i nadležni organi tolerišu? Zapitajmo se: šta bi se dogodilo da se kojim slučajem neka od vladinih zgrada u Zagrebu ili nekom drugom gradu u RH okiti zastavama i obilježjima Bosne i Hercegovine? Želimo istaknuti kako je ovakva praksa potpuno neprihvatljiva, bez obzira iz kojih se razloga, zastave susjedne zemlje postavljaju. Pozivamo službu za zajedničke poslove Vlade FBiH i ministarstvo unutrašnjih poslova da poduzmu potrebne mjere da se zastava Republike Hrvatske ukloni sa zgrade Vlade FBiH u Mostaru, pošto se očito radi o pomno planiranom omalovažavanju državnih institucija. Sigurni smo da će opozicione stranke reći da je ovdje riječ o predizbornoj kampanji SDA, ali bez obzira na sve, mi pozivamo i ostale stranke i NVO da ovo osude i zatraže uklanjanje obilježlja drugih država", poručuju iz SDA.