BiH
2

SDA: Lagumdžija je još 2003. za partnera izabrao Milorada Dodika

FENA
Stranka demokratske akcije je u današnjem saopćenju za javnost podsjetila da je lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji u posljednje vrijeme, kako se navodi, pod sloganom "Idemo dalje“, stalno "iznosi neistine da sadašnji predsjednik SDA pravi TD-koaliciju (Tihić-Dodik) za mirni raspad BiH“ upravo taj koji je za partnera, još 2003. godine, izabrao Milorada Dodika".

U saopćenju se navodi da su Lagumdžija i Dodik u decembru 2003. u Sarajevu potpisali Platformu za programsku saradnju u kojoj su se zalagali za "prijevremene izbore“.

"Zaključila je tada LD-koalicija (Lagumdžija-Dodik) da treba ići na prijevremene izbore jer je 'stanje u BiH politički, socijalno i ekonomski gledano katastrofalno, da BiH sve više tone u beznađe, da su 'reforme blokirane, da najveći broj građana živi u nesigurnosti i neimaštini, a društvo ulazi u stanje najteže krize od Drugog svjetskog rata'", navodi se u saopćenju.

SDA podsjeća da se nedavno zalagala za raspisivanje prijevremenih izbora, između ostalog i zbog toga što su SDP, SBB i dva HDZ-a krenuli u rušenje Bosne i Hercegovine.

"Devet godina nakon potpisivanja spomenute platforme Milorad Dodik tvrdi kako je još u koaliciji s Lagumdžijom i da im je cilj - rušenje BiH. Očito je da Dodik ne voli BiH, ali je isto tako jasno da Lagumdžija, zajedno s liderom Saveza za bolju budućnost BiH, kojeg je nazivao 'moralnim kepecom', proizvodi krize koje pomažu Dodiku da sruši BiH. Sve su prilike, s Lagumdžijom i njegovim SDP-om 'Idemo dalje', ali u 2003. godinu", navodi se u saopćenju SDA.