|

SDA je i 2015. imala dugoročni cilj Republiku BiH, a tada to nije smetalo PDP-u, SDS-u, a ranije ni SNSD-u

SDA je i 2015. imala dugoročni cilj Republiku BiH, a tada to nije smetalo PDP-u, SDS-u, a ranije ni SNSD-u
66
S. H.
15.9.2019. u 17:09
163
komentara
66

dijeljenja
SDA je i 2015. imala dugoročni cilj Republiku BiH, a tada to nije smetalo PDP-u, SDS-u, a ranije ni SNSD-u
Programska deklaracija SDA 2019. godine u dijelu kojim se naglašava da je primarni i dugoročni cilj te strane Republika BiH kroz izmjene Ustava, izazvala burne reakcije stranaka iz RS-a. Ipak, danas glavni kritičari te deklaracije PDP, ali i SDS, uz SNSD zaboravljaju ili ne čitaju da je i 2015. godine u programskoj deklaraciji SDA stajala identična formulacija.
Programsku deklaraciju SDA 2019. možete pročitati ovdje, a dio o Republici BiH se nalazi na strani 5.

Programsku deklaraciju SDA iz 2015. možete pročitati ovdje, a dio o Republici BiH se nalazi na strani 2.

SDA već godinama kroz programske deklaracije provlači tezu i ideju da se kroz izmjene Ustava BiH definira kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti: državni, regionalni i lokalni sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2019. Dio iz Programske deklaracije SDA 2019.


Ta ista formulacija koja je objavljena i usvojena jučer, nije smetala ni PDP-u ni SDS-u 2015., a ranije ni SNSD-u kada su pravili državnu vlast sa SDA.

Dio iz Programske deklaracije SDA 2015. Dio iz Programske deklaracije SDA 2015.


Stoga se nameće pitanje, ili opozicija u RS-u, ali i SNSD ne čitaju ili se prave da ne znaju da su u prošlosti prelazili preko ovakvih formulacija iz programske deklaracije SDA, što je u suštini samo puko slovo na papiru i cilj kojem SDA teži.

Isto tako i druge stranke imaju svoje dugoročne ciljeve koji se samo prepisuju od kongresa do kongresa i čekaju neka buduća vremena.Najglasniji u iskazivanju patriotizma prema RS-u je Branislav Borenović, čovjek koji je na čelu PDP-a. On poručuje da se SDA jučer usvojenom deklaracijom trajno isključila iz potencijalnih koalicija sa strankama iz RS-a.

Milorad Dodik je otišao još dalje pa je poručio kako je ta odredba u deklaraciji "poziv na nove sukobe".

Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da će Srbija ozbiljno odnositi prema deklaraciji SDA. Kazao je i da je Srbija "jedna od zemalja potpisnica koja je garant provođenja Dejtonskog sporazuma".Zaboravlja Vučić da Srbija nije garant Dejtona, već samo zemlja potpisnica kao zaraćena strana.

Indikativno je kako stranke iz RS-a identičnu formulaciju o Republici BiH nisu primjetili 2015. godine, ili je jednostavno objašnjenje aktuelni politički trenutak i traženje izgovora za nove blokade i odugovlačenje s procesom formiranja vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (163)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...