|

SDA izašla iz vlasti u Kantonu 10

SDA izašla iz vlasti u Kantonu 10
14
F
FENA
15.11.2013. u 18:02
48
komentara
14

dijeljenja
SDA
SDA izašla iz vlasti u Kantonu 10
Nismo više u vlasti Kantona 10 iz razloga što ne postoji parlamentarna većina niti postoji međustranački sporazum na osnovu kojeg je ona i formirana prije dvije godine, za agenciju Fena kazao je potpredsjednik kantonalne Skupštine kantona 10 i član predsjedništva SDA BiH Jasenko Tufekčić.
Prema njegovim riječima, istupanjem HDZ-a 1990 i njihovog predsjednika Nediljka Rimca iz četvorke (HDZ BiH, SNSD, HDZ 1990 i SDA) koji su činili vlast u ovom kantonu, objektivno se cijeli paket rastvorio pa će, kako kaže Tufekčić, u narednim danima uslijediti novi razgovori oko formiranja nove parlamentarne većine.

"Ja kao potpredsjednik Skupštine Kantona 10 i naš ministar Hikmet Hodžić smo stavili svoje mandate na raspolaganje te očekujemo da će nova parlamentarna većina formirati novu vladu ovog kantona“, kazao je Tufekčić.

Kao razlog zbog čega je došlo do pucanja u međustranačkim dogovorima stranaka s jedne strane HDZ-a BiH , SNSD-a i SDA te s druge strane HDZ-a 1990, Tufekčić navodi traženje SNSD-a kao koalicijskog partnera smjenu svoga ministra rada, zdravstva i socijalne skrbi i prognanih u Vladi Kantona 10, Darka Horvata.

"Činjenica je da premijer Rimac to nije želio uvažiti ni razgovarati a time ni implementirati stav koje su zauzele te četiri parlamentarne stranke u svom zajedničkom dogovoru“, istakao je Tufekčić.

Istaknuvši kako se ne radi o nekim duplim igrama usmjerenim prema predsjedniku Vlade Kantona 10 Nediljku Rimcu, Tufekčić pojašnjava da pozicija premijera, što se tiče njega osobno a i same stranke SDA, nije bila upitna ali u međustranačkom sporazumu kad jedna stranka nije zadovoljna svojim ministrom ima pravo da traži njegovu smjenu i mišljenja je da se treba poštivati taj sporazum.

Potpredsjednik kantonale Skupštine Jasenko Tufekčić ističe intenzivne razgovore kroz vjerojatnu okosnicu buduće parlamentarne većine koju će činiti već spomenuti HDZ BiH, SNSD i SDA te će u razgovore uključiti i predstavnika HSS-a Mislava Sučića kao i DNS-a Predraga Kunjadića.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...