BiH
0

Imenovana nova Vlada Kantona 10

FENA
Vanredna sjednica Skupštine Kantona 10 koja je održana u ponedjeljak u Tomislavgradu razriješila je Vladu na čelu s predsjednikom Nediljkom Rimac te imenovala novu na čelu s Brankom Ivkovićem.

Novina u toj vladi je što mjesto ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na kojoj je bio Petar Gelo (HDZ 1990) dolazi Ilija Šljivić (Radom za boljitak), na mjesto ministra rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Darka Horvata (SNSD) dolazi Dragoslav Topić (SNSD) te na mjesto ministra finansija, na kojem je do sada bio novi predsjednik Vlade Branko Ivković (HDZ BiH), dolazi Stipan Šarac iz iste stranke.

Na samom početku sjednice, nakon utvrđenog kvoruma za govornicu je izašla zastupnica iz HDZ BiH Ivica Pašalić Lothak koja je iznijela primjedbu da nije poštivan poslovnik o sazivanju vanredne skupštine Kantona 10.

Ona je kazala kako se nije poštovao termin od sedam dana za upoznavanje s materijom, da ne postoje nikakve izvanredne okolnosti koje predstavljaju opasnost za javnu sigurnost kao i to da se nije pružila mogućnost ovoj vladi za očitovanje.

Nakon Pašalić Lothak, riječ je uzeo sada već bivši predsjednik Vlade Nediljko Rimac (HDZ 1990) koji se kratko osvrnuo na svoj rad u posljednje vrijeme, dok je njegov stranački kolega Dinko Barać naglasio da se ovim potezom Skupštine krši zakon i Poslovnik ovog kantona.

"Jasna je politička volja, većina nije sporna, a način na koji se to radi je silovanje demokracije", kazao je Barać.

Potpredsjednik Skupštine Kantona 10 Jasenko Tufekčić (SDA) je u više navrata naglašavao nerad te vlade koja taj kanton vuče prema dnu, ističući u prvom redu prosperitet njezinih građana, dok se bivši ministar zdravstva Darko Horvat obrušio na svoje dojučerašnje stranačke partnere dajući podršku premijeru Rimcu.

"Mislim da je kapacitet pokrenute smjene neregularan i nezakonit, riječ je o osobnim interesima na nacionalno šovinističkoj grupi SNSD-a iz Drvara koji rade protiv mene. Ta pozicija postoji od početka inklinirala traženjem smjene Vlade s dr. Rimcem na čelu", kazao je za Fenu Horvat.

Prema premijeru Rimcu najoštriji je bio Slaviša Mihajlović (SNSD), nazivajući ga bahatim i virtualnim premijerom, koji je po njemu, crpio snagu ostalim koalicijskim partnerima.

"Gospodin Rimac nije htio prihvatiti inicijativnu koju je pokrenuo SNSD prije 3-4 mjeseca u vezi sa pitanjem promjene ministra zdravstva Darka Horvata jer smo bili mišljenja da se kroz taj resor može više uraditi. Premijer se oglušio, mislim da je donio lošu odluku za njegovu politiku i stranku iz koje dolazi jer je računao na podjele SNSD na dvije struje te slabost SDA. S druge strane je računao da će ga HDZ BiH štititt zbog tih viših 'nacionalnih' interesa“, kazao je za Fenu Slaviša Mihajlović.

Ističući te epitete javno preko govornice, burno je reagirao Rimac obraćajući se klubu Srba tražeći da dadnu jamstvo kako će odobriti dozvolu za gradnju katoličke crkve u Drvaru. U tom slučaju, kazao je da će on dati odmah ostavku. Mihajlović je samo najavio završetak tog projekta.

Na sjednici se vodila polemika i o zastupljenosti nacionalnih interesa, a po mišljenju bivšeg premijera Rimcu glavnu riječ u svezi toga vode SNSD i SDA koji nastoje svrstati Hrvate u kategoriju drugog reda

Nakon iscrpnog uvodnog dijela uslijedilo je usvajanje dnevnog reda sa 16 glasova "za", 4 "protiv" i 3 "suzdržana", nakon čega je zatražena pauza kako bi Povjerenstvo za Ustav i poslovnik održalo sjednicu na kojoj je dalo mišljenje da je Izvanredna sjednica Skupštine zakazana za danas sazvana sukladno Poslovniku Skupštine Kantona 10. U obrazloženju stoji kako Povjerenstvo smatra da je Poslovnik ove Skupštine nedorečen u više odredbi, pa tako i što se tiče odredbi zakazivanje izvanredne sjednice te je većinom glasova donijelo ovo mišljenje.

Za smjenu aktualne vlade te za imenovanje nove bilo je potrebno 17 glasova (za smjenu su imali 16 ruku, a nedostajao im je jedan glas i to od zastupnika Drage Puzigaće - SNSD - koji je imao smrtni slučaj u obitelji, dok je još prije zastupnica Pašalić Lothak iz HDZ-a BiH bila principijelna prema svojim stavovima kojima se izbacivanje HDZ 1990 krši rezolucija HNS te je time bila protiv).

Nakon toga inicijatori smjene nastojali su kroz bučne polemike zastupnika i članova Vlade te zatražene polusatne pauze klubova Srba i Bošnjaka dobiti na vremenu kako bi došao presudni glas od Drage Puzigaće. Dolaskom navedenog pokrenuta je procedura te je zastupničkim rukama HDZ-a BiH (osim Pašalić Lothak), SNSD-a, SDA, DNS-a, HSS-a i SDP-a BiH smijenjena stara, a imenovana nova vlada Kantona 10.

Nakon imenovanja uslijedila je svečana prisega novih odnosno starih ministara.