|

SDA i PDA pregovaraju o formiranju vlasti u Tuzli

SDA i PDA pregovaraju o formiranju vlasti u Tuzli
72
Piše: A. K.
10.6.2019. u 19:10
49
komentara
72

dijeljenja
SDA i PDA pregovaraju o formiranju vlasti u Tuzli Senad Alić (PDA) i Bego Gutić (SDA) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA) održali su neformalni sastanak u Tuzli na kojem su razgovarali o mogućem formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, saznaje portal Klix.ba.
Kako je potvrđeno za Klix.ba iz više izvora, sastanak između predstavnika SDA i PDA održan je jučer u Tuzli, a u narednim danima trebali bi uslijediti i zvanični razgovori između ove dvije stranke.

SDA u Tuzlanskom kantonu preuzela je formiranje vlasti nakon svojevrsnog kraha Socijaldemokratske partije (SDP) koja je u Tuzli odlukom Glavnog odbora otišla u opoziciju.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, predstavnici SDA ranije su održali neformalni sastanak i sa Savezom za bolju budćnost (SBB), a njihov zvaničan dogovor o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu trebao bi uslijediti nakon usaglašavanja detalja sa PDA.U Tuzlanskom kantonu vlast nije uspostavljena već osam mjeseci, a ukoliko ova priča uspije, većinu u Skupštini TK pored SDA, činili bi još i Stranka za BiH (SBiH), SBB i Demokratska fronta (DF), ali u situaciji da pristane na saradnju s PDA.

Najzanimljivije u svemu ovome je moguća saradnja između SDA i PDA koja i omogućava jaku skupštinsku većinu.

Naime, PDA je nastao prošle godine nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA, a koji su između ostalog rezultirali smjenom tadašnje Vlade TK na čelu s premijerom Begom Gutićem.

Veliki broj naklonjenika Mirsadu Kukiću prešao je u PDA koji trenutno u Skupštini TK ima sedam zastupnika.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...