BiH
280

SDA i HDZ: Nismo dogovorili državnu vlast, ali hoćemo ubrzo

Piše: E. G.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
SDA i HDZ su danas u Mostaru održali sastanak vezano za formiranje vlasti. Nakon sastanka Dragan Čović je i dalje optimističan da vrlo brzo može doći do formiranja vlasti na svim nivoima, dok je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA rekao da način na koji su danas razgovarali i njega ohrabruje.

"Danas nismo dogovorili formiranje vlasti za državni nivo, ali vjerujem da ćemo to brzo dogovoriti. Što se tiče vlasti na nivou FBiH, nju će činiti SDA, DF i HDZ, odnosno stranke Hrvatskog narodnog sabora", rekao je Izetbegović.

Čović je rekao da se na današnjem sastanku nisu "opterećivali s tim ko će biti partner iz RS-a" na državnom nivou.

"Ovo je nastavak sastanka koji smo imali u Sarajevu, vrlo brzo nakon ovoga ćemo sjesti i raspraviti smjernice programskog djelovanja kako bi na neki način definirali partnerstvo SDA i HDZ-a na svim razinama vlasti", rekao je Čović.

Dvije delegacije su danas definirale stavove u vezi s ključnim programskim smernicama na kantonalnoj, entitetskoj i državnoj vlasti. Već početkom iduće sedmice trebao bi biti održan sastanak sa ostalim strankama iz Federacije, gdje će se vrlo precizno definirati ono što su njihove potrebe. To se odnosi na stranke Hrvatskog narodnog sabora s jedne strane i SDA te DF-a s druge strane.

"Vjerujemo da ćemo ispoštovati ustavne rokove i rokove koje je dala Centralna izborna komisija i da ćemo do kraja iduće sedmice imati kostituisano svih 10 kantonalnih skupština. Bit će izabrano njihovo rukovodstvo", kazao je Čović.

Nakon toga, kako je to predviđeno ustavom i zakonima, biraju se predstavnici u Dom naroda Parlamenta FBiH, što je preduvjet za daljnje formiranje vlasti, dodao je predsjednik HDZ-a.

"I dalje sam optimističan da možemo vrlo skoro doći do formiranja izvršne vlasti na svim razinama ili kontura izvršne vlasti. Kada je u pitanju ovaj nacionalni koncept, tu nema dvojbi ko je mandatar u Vladi FbiH i Vijeću ministara, a vjerujem da će i naši saradnici kada su u pitanju kantonalne razine biti upravo na tragu ovih dogovora", rekao je Čović.

Izetbegović je kazao da danas nije dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.

"Međutim, prema onome kako stoje stvari i kakve su reakcije predstavnika HDZ-a, ne mislim da će to biti problem. Mi ćemo to dogovoriti", rekao je lider SDA.

Prema Čovićevim riječima, on i Izetbegović će će se od ponedjeljka redovno viđati u Predsjedništvu BiH, gdje će imati priliku razgovarati o formiranju vlasti.

"Naš ključni cilj je pokrenuti BiH, hitno je pokušati stabilizirati u socijalnom i ekonomskom smislu i mislim da nema nijedne dvojbe u vezi sa vanjskom politikom BiH kada su ova dva partnera u pitanju. Siguran sam da tako misle i naši partneri iz Federacije. Kako ćemo završiti stvar partnera iz RS-a, to je pitanje koje je ispred nas i s kojim se danas nismo opetećivali na bilo koji način, ali sam siguran u jedno, ako su ovo pravi partneri, a ja mislim da jesu, onda će naći rješenje za svaki problem s ciljem da što prije uspostavimo vlast", rekao je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da se stvari moraju ubrzano odvijati ka napretku zemlje i podsjetio da je zgrada gdje je sjedište HDZ-a već jednom gorjela i da "ja ne želim ponovo gorjeti".

Na pitanje novinara da pojasni svoje ranije izjave date o HDZ-u, a koje se odnose na to da bi ta stranka najradije htjela dvije televizije, entitete i slično "pod jednim krovom", Izetbegović je rekao:

"Kazao sam da se radi o dva koncepta i da mi se ponekad čini kako bi neki ljudi u HDZ-u htjeli dvije škole pod jednim krovom, dvije TV pod jednim krovom i slično. Naš koncept je da živimo zajedno. Možda su to preteške kvalifikacije, ja sam inžinjer, pa ponekad možda precizno govorim za jednog političara. Ali evo, kako smo danas razgovarali i mene ohrabruje da stvari koncepata neće dovesti do toga da se ne daju približiti stavovi. Atmosfera na sastanku je bila iznenađujuće dobra i obje strane su bile takve da su zaista stvari ohrabrujuće".

Izetbegović je napomenuo da je ta stranka zajedno sa DF-om potpisala određene principe sa Savezom za promjene, a da je Milorad Dodik sam "zakovao stvari" svojim izjavama.

"On je zakovao stvari kada je izjavio da je BiH država koju treba ukinuti, da je smiješna, nedorečena, da je treba podijeliti, da je nemoguće prihvatiti kvalifikaciju genocida u Srebrenici, da su optužbe protiv Karadžića manipulacije, da je Ratko Mladić heroj, da će jednog dana donijeti zakon da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda, da je za Vladu RS-a neprihvatljivo da sude sudije muslimani, da ja nisam dobrodošao i da ne smijem dolaziti u RS i tako dalje", rekao je Izetbegović.

Na sastanku je bilo riječi i o Gradu Mostaru, gdje je također ključno partnerstvo ove dvije stranke.