BiH
84

Delegacije SNSD-a i HDZ-a se sastale u Mostaru: Nova vlast već do kraja godine?

Piše: N. J.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Delegacije SNSD-a i HDZ-a danas su u Mostaru razgovarale o tome kako su protekli izbori i šta dalje činiti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da su se dvije delegacije sastale kao pobjednici unutar srpskog i hrvatskog naroda da bi dogovorili kako što prije formirati vlast. On je dodao da se iz istog razloga sastao jučer sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da će se delegacije SDA i HDZ na tom fonu sastati naredne sedmice u Sarajevu.

Čović je istakao da postoji jasno opredjeljenje da ista struktura stranaka bude na svim nivoima vlasti, a da bi se izbjegle blokade zbog podijeljenih nadležnosti kao što je to ranije bio slučaj.

Njegovano partnerstvo

"To je partnerstvo koje smo dugo njegovali, a evo Bog je dao da su rezultati takvi i da možemo nastaviti sa tim projektom", rekao je Čović na konferenciji za medije.

Ocijenio je da će HDZ, odnosno Hrvatski narodni sabor i stranke okupljene oko HDZ-a, sa SNSD-om i njihovim partnerima imati priliku formirati vlast u RS-u već do kraja novembra.

"Također, u pet kantona gdje HDZ i HNS imaju većinu vrlo brzo ćemo imati skupštine i birati predstavnike za Dom naroda. Čekamo reakciju iz Sarajeva da se nešto slično dogodi i u pet drugih kantona gdje je SDA većina, kako bismo glavninu posla na implementaciji izbornih rezultata završili do kraja godine, što nikad ranije nismo uspjeli još od Dejtona", istakao je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka u Mostaru, ističući kako se osnova vlasti u BiH već može prepoznati.

"Partnerstvto HDZ-a i SNSD-a traje već duži niz godina, a to se sada potvrđuje i kroz partnerski nastup pri formiranju vlasti. HDZ je jedini naš sagovornik kod hrvatskog naroda, dok još ostaje da se i u bošnjačkom narodu isprofiliše politički subjekt", naveo je Dodik.

On je dodao kako se nameću hitne promjene izbornog zakona, jer su i protekli izbori pokazali mnoge nedostatke.

Čović je novinarima odgovorio da su se Izetbegović i on pri susretu u Konjicu dotakli glavnine tema, dodavši kako su njih dvojica u posljednjih mjesec dana imali desetke razgovora. Najavio je i da će se sastati sa Fahrudinom Radončićem, Željkom Komšićem i Mladenom Ivanićem, koji će mu biti kolega u Predsjedništvu i za koga vjeruje da neće imati probleme sa njim u budućoj saradnji.

Važna pitanja na dnevnom redu

Dodik je najavio da će SNSD već sutra sa svojim partnerima definisati većinu u RS-u.

"Brzo formiranje vlasti koje je izgledno je dobro jer jača vjeru u sistem. Osovina vlasti na nivou BiH je uspostavljena saradnjom SNSD-a i HDZ-a, dok SNSD ima većinu u RS-u", kazao je on.

Na konferenciji za medije je istaknuto i da će stranke pobjednice na izborima već za 15-20 dana krenuti sa uspostavom vlasti, te da će potom na dnevni red staviti važna pitanja, poput implementacije presude u slučaju "Sejdić-Finci", mehanizma koordinacije, aplikacije za članstvo u EU...

Čović je istakao da su među prioritetima pitanje federalizacije BiH te izmjene izbornog zakona.

"Ne vidim razlgoa da hitno to ne završimo, jer znamo što su nam prepreke da normalno funkcioniramo. Zajednički ciljevi su evropski put, kandidatski status za EU, izborni zakon, jačanje privrednih potencijala, pravna država", zaključio je Čović.