{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: HDZ BiH, SDA i SNSD činit će osnov vlasti na svim nivoima u BiH

A
5.11.2014. u 19:24
4
36
Čović: HDZ BiH, SDA i SNSD činit će osnov vlasti na svim nivoima u BiH
4
Čović: HDZ BiH, SDA i SNSD činit će osnov vlasti na svim nivoima u BiH
Foto: EPA
Tokom razovora sa predstavnicima Stranke demokratske akcije, delegacija Hrvatske demokratske zajednice BiH vrlo jasno je kazala da je izborni rezultat nakon općih izbora održanih u oktobru takav da bez HDZ-a BiH i SDA nema smisla praviti vlast u Federaciji BiH, pa i na nivou Bosne i Hercegovine, kazao je Dragan Čović, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u intervjuu za Anadolu Agency.
"Što se tiče bh. entiteta Republika Srpska, ako je tamo dobio gospodin Dodik i SNSD, ako on može napraviti vlast, a evidentno je da je on to uspio sa partnerima, ako je on ta većina, ko smo mi da biramo u ime građana RS-a. Uvažimo legitimitet. Druga je stvar da je gospodin Dodik izgubio izbore za predsjednika RS-a i da nema mogućnost da ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a, partner bi bio neko drugi. Nismo mi, odnosno osobno ja, koji odlučuje ko je taj partner. Drugo je što će neko kazati da ja imam dobre odnose sa gospodinom Dodikom, odnosno HDZ BiH - SNSD, mislim da se to prenaglašava u svakom smislu", istakao je Čović. 

On je naveo da je Dodik tokom razgovora predstavnika HDZ-a BiH i SNSD-a rekao "da će veoma brzo riješiti pitanje partnera sa kojima je do sada bio u partnerstvu".

"I evidentno je da je to riješio u Brčkom. Svi sudionici su se dogovorili. Time su vrata na neki način zatvorene za neke špekulacije izvana. Ja sam siguran da smo u FBiH sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem riješili. Ko bi nam bio još poželjan partner - HDZ BiH je oko sebe okupio stranke HNS-a to je nekih sedam-osam, koliko god, velikih ili malih, mi smo zajedno i svaka od tih stranaka će imati svoje predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Čini mi se da će SDA intenzivne razgovore voditi sa dvije stranke: SBB, iako to možda danas ne izgleda tako, i to je DF. Uvjeren sam da u narednih sedam do deset dana, kada je u Mostaru naredni sastanak HDZ-a i SDA, tada ćemo morati znati ko su te stranke koje će činiti većinu u FBiH", naveo je Čović. 

Do tada će SDA, kako je istakao Čović, završiti razgovore sa svojim partnerima.

"To su i naši partneri, jer onaj ko uđe u vlast zajedno dogovaramo jer to nije podjela fotelja u klasičnom smislu riječi niti su to klasične koalicije. To sve govori koliko je to iz nužde: građani su izabrali na izborima i kazali su za koga su bili. Tu su ruke vezane: da li bi neko želio nekog drugog, to je drugo pitanje. Gospodin Izetbegović je rekao da bi nekog drugog, ali nužda je takva kakva jeste. Vjerujem kako će on ovih dana sjesti i sa predstavnicima SNSD-a i jasno dogovoriti poziciju Bošnjaka u RS-u, kao što smo mi već dogovorili poziciju Hrvata u RS-u", rekao je u intervjuu za AA Čović.

Osnov vlasti će, kako je naveo, sasvim je sigurno činiti na svim nivoima HDZ BiH - SDA - SNSD. Naglasio je da je oko SNSD-a šest-sedam stranaka, oko HDZ-a BiH sličan broj, a uz SDA to će možda biti dvije ili tri stranke.

"Suština je da moramo napraviti strukturu vlasti na svim nivoima od istih stranaka kako bi izbjegli izgovor da ne možemo to provesti zato što su neki drugi na vlasti. Imali smo to u posljednjih četiri, osam godina i vidimo šta se desilo. Kad se nešto dogovorimo, to treba provesti na svim nivoima. To nas onda obavezuje da sve probleme rješavamo u institucijama BiH, a ne po kafanama, kako su nam to često znali zamjerati. Ovako, ako to stvorimo, onda imamo situaciju da ove stranke koje čine većinu: ako u Vijeću ministara ima problema, izvolite to riješite, ne treba vam niko sa strane, u Vladi FBiH isto tako, RS-u. Jednostavno, ono što dogovorite na nivou entiteta provest ćete u svim kantonima jer su iste stranke. Nema razloga za bilo kakav vid blokade", zaključio je Čović.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH naglašava kako je u vezi s navedenim optimističan, kao i da želi da se taj proces odvija brzo što, kako dodaje, nisu baš svi prihvatili blagonaklono.

"Mi nemamo vremena. Mi smo potrošili posljednjih deset godina, država je došla na dno i mi je želimo i mislim da je možemo pokrenuti. Ako smo dobili izbore, mi smo dobili jednu ogromnu odgovornost i stoga mislim da trebamo požuriti - jako je puno onih koji su nezadovoljni i imat će veoma mali prag vremenske tolerancije prema onome što mi radimo. Niko nam neće dati 100 dana ili 500 dana: radili ste i do sada - pokažite da želite nešto mijenjati. Ako to pokažemo, uvjeren sam da će i oni koji su bili razočarani početi vjerovati. Pet mjeseci dogovarati ko nam je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, federalne Vlade - to je ista praksa i ne može se ništa očekivati", naglasio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: