|

SDA: Evropa staje na stranu HDZ-a, do izbora putem novih pregovora

SDA: Evropa staje na stranu HDZ-a, do izbora putem novih pregovora
14
R. D.
25.10.2019. u 22:43
74
komentara
14

dijeljenja
SDA: Evropa staje na stranu HDZ-a, do izbora putem novih pregovora
Zahuktava se politička ofanziva oko izbora u Mostaru. Nakon ovosedmičnog sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan na kojem je insistirano da se izbori trebaju održati naredne godine te postavljeno pitanje da li Mostar treba imati poseban status, stigao je odgovor od gradske organizacije SDA.
Oni kažu kako se nekima iz međunarodne zajednice i domaće političke scene očigledno jako žuri u pokušajima da se u Mostaru nametne rješenje koje je u interesu samo jedne strane.

"Ovakav pokušaj bio je itekako vidljiv kada je prije par dana u Mostaru u kako se tvrdi organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona održan skup uz učešće predsjedavajućeg Radne grupe za Zapadni Balkan EU, diplomate iz Austrije Franca Šausbergera. Zanimljivo je da su ovom skupu prisustvovali većinom predstavnici političkih opcija među Hrvatima, posebno HDZ-a BiH. Zato i ne čudi da su izneseni stavovi sa skupa gotovo istovjetni s prijedlozima koji već godinama dolaze od strane HDZ-a BiH, kao navodno moguće rješenje za Mostar", tvrde iz SDA.Dodaju kako "uvaženu izlobiranu gospodu iz Radne grupe Evropske unije, ali i HDZ-a BiH, treba zato podsjetiti da ponuđena tzv. brza rješenja nisu moguća bez saglasnosti političkih predstavnika svih naroda i relevantnih političkih opcija u Mostaru.

"Već od ranije je poznato, navodno rješenje za Mostar, koje je ponuđeno na skupu, zapravo je stara priča kojom se pod plaštom nekakve tobožne normalnosti želi prodati rješenje koje bi išlo na ruku samo jednoj političkoj opciji. Upravo suprotno, stanje u Mostaru je daleko od normalnosti i ovaj grad se godinama bori sa nastojanjima za dominacijom i etničkim podjelama. Baš zato Mostar i jeste bio dio Dejtonskog sporazuma i jedini grad u BiH koji je imao administraciju Evropske unije, koja je upravo zagovarala poštovanje različitosti, uz uvažavanje najviših demokratskih standarda. Zato Mostar treba kvalitetna i dobro promišljena rješenja, do kojih će se doći opštim konsenzusom, a ne nekakve pojednostavljene improvizacije, kojima se ovaj grad gura u ruke politici koja tvrdi da predstavlja interese hrvatskog naroda", pojašnjavaju oni.

Sve ovo samo je nastavak, dodaju, već viđenih nastojanja jednog dijela međunarodne zajednice da se u Mostaru "prošverca" nekakvo nazovi rješenje, koje bi zapravo samo dodatno zakomplikovalo političke odnose u Mostaru i ostvarilo osnove za etničku dominaciju samo jednog naroda.

"Ovakve vrste političkih manipulacija smatramo krajnje štetnim za dugo očekivani nastavak političkog dijaloga o Mostaru. Ukoliko se želi zaista pronaći rješenje za Mostar, onda to treba pokušati sa pozicija političkog uvažavanja svih mišljenja i stavova, ali i samog zakona, koji je po tom pitanju vrlo jasan. Eventualni izbori bez izmjena gradskog Statuta Mostara nikako nisu legitimno i dobro rješenje, jer su upravo odredbe Gradskog statuta svojevremeno od strane Ustavnog suda, a nametnute od OHR-a, proglašene za neustavne. Zato treba sjesti za pregovarački sto i ponuditi rješenje u interesu svih građana Grada Mostara, bez ovakvih političkih podmetanja", zaključuju iz SDA Mostar.

Podsjećamo, Radna grupa za područje Zapadnog Balkana pri Europskom odboru regija održala je u utorak sastanak u Mostaru, a naglasak je stavljen na problematiku neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...