BiH
0

SDA: Borba protiv islamofobije i diskriminacije samo u institucijama

SRNA
Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je danas da podržava borbu protiv islamofobije ili diskriminacije bilo koje druge religije i vjerske zajednice u BiH, ali smatra da te aktivnosti moraju biti institucionalne i utemeljene na argumentima.

SDA podržava navode Izvještaja o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji u BiH Rijaseta Islamske zajednice, posebno one koji se odnose na napade i skrnavljenje vjerskih objekata Islamske zajednice i kulturno-istorijskih obilježja Bošnjaka i napade na povratnike, ali smatra da je neobjektivan dio Izvještaja koji se odnosi na rad relevantnih institucija BiH, te nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika.

U saopštenju se navodi da je pravo pojedinih zvaničnika i predstavnika vjerskih zajednica u BiH da iznose političke i druge stavove izvan domena religije, ali da oni u tom slučaju moraju da budu spremni da prihvate činjenicu da postaju podložni reakcijama i kritikama javnosti kao i sve druge javne ličnosti. 

"Ne možemo da prihvatimo ocjene u navedenom Izvještaju i etiketiranje kao tzv. islamofoba svih koji su iznosili stavove suprotne nekim zvaničnicima Islamske zajednice BiH i oni koji su kritikovali njihove javne istupe smatrajući ih neprimjerenim za multireligijsku i multietničku zemlju i društvo kakvo je BiH", navodi se u saopštenju.