Zabrinutost zbog krize
2

SDA: Blokiran put zemlje u EU i NATO

Klix.ba
SDA izražava zabrinutost zbog kontinuiranog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini koja sve više otežava i ugrožava funkcioniranje bh. institucija. Uz to, najnoviji razvoj događaja ukazuje da će put naše zemlje prema EU i NATO ponovno biti blokiran na neodređeno vrijeme, navodi se u saopćenju ove stranke.

SDA izražava zabrinutost zbog kontinuiranog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini koja sve više otežava i ugrožava funkcioniranje bh. institucija. Uz to, najnoviji razvoj događaja ukazuje da će put naše zemlje prema EU i NATO ponovno biti blokiran na neodređeno vrijeme.

Aktualna situacija je, između ostaloga, rezultat jedne nerealne i neodgovorne politike SDP na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom koji već dvije godine neprestano proizvodi krize i probleme u Bosni i Hercegovini, kaže se u saopćenju.

"Da podsjetimo: nakon općih izbora 2010. godine insistirali su da Lagumdžija bude predsjedavajući Vijeća ministara unatoč činjenici što etnička struktura naše zemlje zahtijeva da u ovom mandatu to bude predstavnik hrvatskog naroda. Potom je Lagumdžija kategorički odbijao bilo kakvo učešće HDZ u vlasti kako na nivou Federacije BiH, tako i na nivou države. A kada je, 15 mjeseci nakon izbora konačno formirano Vijeće ministara BiH i to u dobroj mjeri zahvaljujući angažmanu SDA, iz procesa usuglašavanja državnog budžeta i fiskalnog okvira svjesno su isključili SDA i pristali na rješenja štetna po državu BiH. Nakon toga Lagumdžija je insistirao na isključenju SDA iz vlasti na svim nivoima čime je nametnuo krizu u kantonima i Federaciji BiH", navode u SDA.

Na kraju je, kao predsjednik SDP sa dva HDZ i SBB Fahrudina Radončića potpisao najsramniji sporazum u povijesti Bosne i Hercegovine o njenoj podjeli kojim se zvanično odustaje od građanskog, a uvodi etnički koncept države i društva.

Ovakvo ponašanje i politika SDP predvođenog Zlatkom Lagumdžijom motivirana stranačko-privatnim interesima izaziva sve više otpora i u samom SDP koji je, pored ostalih, napustio i član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik SDP Željko Komšić, stoji u saopćenju SDA.