Gost na Bledskom forumu
285

Schmidt poručio Dodiku iz Slovenije: Blokada nije politika, nego slabost

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na današnjem panelu regionalnih i evropskih lidera na temu "Budućnost Evrope - Proširenje", koji je održan u sklopu Bledskog foruma u Sloveniji, obratio se i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Schmidt se ovom prilikom dotakao nedolaska člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, nazvavši ovaj njegov potez "slabošću".

"Danas nedostaje jedan član Predsjedništva ovdje. Mišljenje da su blokade politika je pogrešno. Blokade nisu politika. Blokade su slabost", kazao je Schmidt.

Podsjećamo, iako je poziv prihvaćen ranije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je objavio da neće ići u Sloveniju i da odluka o službenom putovanju Predsjedništva BiH ne postoji.

Kao razlog je naveo da će u Sloveniji biti i Christian Schmidt koga on ne priznaje za visokog predstavnika.

"Ako neko ode, on je otišao u privatnom aranžamanu i ne može zastupati BiH. Na tom skupu će se pričati o NATO-u. BiH nije na putu ka članstvu u NATO-u i to je veoma jasno", rekao je Dodik.

Na panedlu su danas govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Konšić je rekao da niko u BiH neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ako se odrekne konstitutivnosti jer tako žive građani širom Evrope.

Džaferović je dodao da anovništvo BiH ogromnom većinom želi da BiH postane članica EU i da bi njen ulazak relaksirao odnose na Zapadnom Balkanu.