Krivično djelo
145

Schmidt o proslavi 9. januara: Policija da reaguje kada su u pitanju zvaničnici koji učestvuju

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt ponovio je da je proslava neustavnog praznika 9. januara kao "Dana Republike Srpske" jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara.

"Vladavina prava je nezaobilazan preduvjet za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS, a ne ih dalje dijeliti“, dodao je visoki predstavnik.

Podsjećamo, centralna manifestacija povodom obilježavanja neustavnog praznika 9. januara će nakon "izleta" u Istočnom Sarajevu ponovo biti održana u Banjoj Luci.

Podsjećamo da je Ustavni sud u dva navrata presudio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno jer taj datum ne simbolizira zajedničko sjećanje.

Svi javni organi u BiH, imenovani i izabrani zvaničnici moraju se pridržavati ustavnog poretka BiH i poštovati odluke suda, ali to očigledno ponovo neće biti slučaj.