Komandant Operacije "Altea"
0

Schhirref: EUFOR će nastaviti podržavati domaće vlasti

SRNA
Richard Schhirref (Foto: SRNA)
Richard Schhirref (Foto: SRNA)
Operativni komandant Operacije "Altea" general Richard Schhirref završio je trodnevnu radnu posjetu BiH tokom koje je izrazio opredijeljenost EUFOR-a za nastavak pružanja podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH.

Nakon razgovora sa više domaćih i stranih zvaničnika, Schhirref je istakao da je posjeta BiH bila veoma uspješna i produktivna, te da ti sastanci jasno pokazuju konstantnu podršku i saradnju između EU, Eufora i institucija BiH na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Schhirref se tokom posjete sastao sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladinom Milojčićem, specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom i ambasadorom Velike Britanije u BiH Nigelom Caseyijem.

Schhirref, koji je i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, sastao se u bazi Butmir i sa komandantom EUFOR-a Robertom Brigerom, kome je zahvalio zbog kontinuirane i dragocjene pomoći koju Eufor pruža stanovništvu i institucijama BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.

S obzirom da podrška Oružanim snagama BiH u osposobljavanju i obuci postaje jedan od važnijih zadataka EUFOR-a, Schhirref je informisan o tekućim i planiranim aktivnostima obuke pod vođstvom EUFOR-a.

Schhirref je posebno izrazio zadovoljstvo povodom uspješnog izvođenja kombinovane vježbe obuke koja je održana u Kasarni "Rajlovac" i u kojoj su učestvovale nove rezervne snage EUFOR-a i pripadnici Oružanih snaga BiH.

General Schhirref posjetio je i Zenicu, gdje se sastao sa osobljem Tima za vezu i osmatranje (LOT), a nakon povratka u bazu Butmir posjetio je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

U Centru je informisan o zajedničkim aktivnostima PSOTC-a i EUFOR-a, čiji je cilj pružanje što bolje podrške osposobljavanju Oružanih snaga BiH kroz koordinisane programe obuke.