{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Schhirref: EUFOR će nastaviti podržavati domaće vlasti

S
3.10.2012. u 19:09
0
1
Schhirref: EUFOR će nastaviti podržavati domaće vlasti
0
Schhirref: EUFOR će nastaviti podržavati domaće vlasti
Richard Schhirref (Foto: SRNA)
Operativni komandant Operacije "Altea" general Richard Schhirref završio je trodnevnu radnu posjetu BiH tokom koje je izrazio opredijeljenost EUFOR-a za nastavak pružanja podrške vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH.
Nakon razgovora sa više domaćih i stranih zvaničnika, Schhirref je istakao da je posjeta BiH bila veoma uspješna i produktivna, te da ti sastanci jasno pokazuju konstantnu podršku i saradnju između EU, Eufora i institucija BiH na putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Schhirref se tokom posjete sastao sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladinom Milojčićem, specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom i ambasadorom Velike Britanije u BiH Nigelom Caseyijem.

Schhirref, koji je i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, sastao se u bazi Butmir i sa komandantom EUFOR-a Robertom Brigerom, kome je zahvalio zbog kontinuirane i dragocjene pomoći koju Eufor pruža stanovništvu i institucijama BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.

S obzirom da podrška Oružanim snagama BiH u osposobljavanju i obuci postaje jedan od važnijih zadataka EUFOR-a, Schhirref je informisan o tekućim i planiranim aktivnostima obuke pod vođstvom EUFOR-a.

Schhirref je posebno izrazio zadovoljstvo povodom uspješnog izvođenja kombinovane vježbe obuke koja je održana u Kasarni "Rajlovac" i u kojoj su učestvovale nove rezervne snage EUFOR-a i pripadnici Oružanih snaga BiH.

General Schhirref posjetio je i Zenicu, gdje se sastao sa osobljem Tima za vezu i osmatranje (LOT), a nakon povratka u bazu Butmir posjetio je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

U Centru je informisan o zajedničkim aktivnostima PSOTC-a i EUFOR-a, čiji je cilj pružanje što bolje podrške osposobljavanju Oružanih snaga BiH kroz koordinisane programe obuke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: