Nebojša Radmanović
0

"Proces stvaranja OSBiH bio je jedan od težih, ali i bolje urađenih reformi"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović kazao je da je proces stvaranja Oružanih snaga BiH bio jedan od težih, ali i bolje urađenih reformi u BiH, te da služi kao dobar primjer organizacije i saradnje naroda u BiH, nasuprot političkim razlikama i podjelama koje postoje u društvu u BiH.

Radmanović je to izjavio tokom današnjeg sastanka s general-majorom Dieterom Heideckerom, komandantom EUFOR-a u BiH, kojeg je primio u nastupnu posjetu kada je istakao i značajnu ulogu EUFOR-a i zahvalio za pomoć koju pripadnici EUFOR-a pružaju u okviru njihovog mandata u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Radmanović istakao je da je važno da EUFOR i Oružane snage BiH zajedno djeluju i sarađuju u okviru svojih uloga, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tokom susreta ukazao je komandantu EUFOR-a na dva pitanja koja su od izuzetnog značaja za stanje sigurnosti u BiH i regionu, a to su proces uništavanja viškova naoružanja i problem terorizma u BiH i regionu.

Informirao je komandanta EUFOR-a i o trenutnom stanju u BiH kada je u pitanju proces uništavanja viškova naoružanja, kao i o problemu u vezi s tehnikom i intenzitetom kojim se ovaj proces odvija u Bosni i Hercegovini.

General Heidecker informirao je Radmanovića o zadacima i aktivnostima EUFOR-a u BiH u narednom periodu, te o prioritetima djelovanja EUFOR-a u trajanju njegovog mandata, ukazujući na važnost saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, koju su sagovornici ocijenili kao pozitivnu i obostrano korisnu.

Aktivnosti EUFOR-a u okviru programa obuke, pružanja pomoći, osposobljavanja i izgradnje kapaciteta u BiH obavljaju se u skladu sa zajedničkim međunarodnim standardima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ukupnom političkom i sigurnosnom stanju u regionu, u kontekstu aspiracija zemalja iz regiona za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.