BiH
0

Rezervne snage EUFOR-a i OS BiH na zajedničkoj vojnoj vježbi

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Rezervne snage EUFOR-a doputovale su u BiH iz nekoliko evropskih zemalja da bi učestvovale u zahtjevnoj kolektivnoj obuci zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga BiH.

U saopštenju EUFOR-a navodi se da su komandiri četa iz Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva danas u kasarni Rajlovac radili zajedno sa kolegama iz Oružanih snaga BiH.

U vježbi planiranja pridružile su im se i trupe iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a.

Šef EUFOR-ovog programa obuke brigadir Unsal Sigri objasnio je da se, s obzirom na poboljšanje bezbjednosne situacije u BiH, glavne aktivnosti EUFOR-a sada usmjeravaju na pružanje pomoći osposobljavanju Oružanih snaga BiH kroz koordinaciju obuke i savjetnike, koji su pridruženi Oružanim snagama BiH.

"Kolektivna obuka kakvu smo vidjeli danas u kasarni Rajlovac dobar je primjer kako sarađujemo sa Oružanim snagama BiH i pomažemo njihovu dalju integraciju u EU i višenacionalne vojne strukture", naglasio je brigadir Sigri.

Komandir čete u Drugom bataljonu Šeste brigade Bihać poručnik Said Velić istakao je da je prvi put imao priliku raditi zajedno sa komandirima četa iz EUFOR-a.

"To je bila veoma dobra prilika za razmjenu iskustava sa vojnicima iz brojnih drugih zemalja", naglasio je poručnik Velić.

Zadatak novih rezervnih snaga za BiH je da nadoknadi nedavno smanjenje snaga EUFOR-a i pokaže trajnu opredijeljenost ka pružanju pomoći na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH.

Načelnik Štaba EUFOR-a i brigadni general Erno Piter Šipoš rekao je da će nove rezervne snage EUFOR-a biti osposobljene da po potrebi budu pojačanje trupama u misiji.

"Međutim, situacija u BiH se poboljšala posljednjih godina i sada je prilično dobra", dodao je on.

Pripadnici rezervnih snaga se uskoro vraćaju kući, ali se već prave planovi za njihov dalji angažman u terenskim vježbama u BiH sa četama Multinacionalnog bataljona i Oružanih snaga BiH.