Održani pregovori
0

SBK: Štrajk prosvjetara još uvijek na snazi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Danas je održan zakazani nastavak pregovora između resornog kantonalnog ministra Joze Jurine i predstavnika sindikata osnovnog školstva Srednjobosanskog kantona, u cilju postizanja sporazuma za mirno rješavanje nastalog spora, a nakon proglašenog štrajka sindikata.

"Prijedlog koji smo dobili od ministra trebao bi proći određenu proceduru. Dakle, mi očekujemo da će se o navedenom prijedlogu očitovati naše sindikalne podružnice i tek tada ćemo znati na čemu smo. Prijedlog je zanimljiv i nudi nam jednu garanciju da bismo u narednom periodu dobili zakon o napredovanju prosvjetnih djelatnika, gdje bi se poboljšao i rad, a i s vremenom bi koeficijenti došli na svoje. Nastave i dalje nema, a još uvijek se ne može kazati kada će biti nastavljena“, izjavio je Goran Puletić, predsjednik Neovisnog sindikata osnovnog obrazovanja SBK-a.

"Istina je da postoji određen pomak, ali još uvijek ništa nije riješeno. Pregovore ćemo nastaviti tokom narednih dana. Mi očekujemo u narednih dan-dva i odgovor Općinskog suda u Travniku, tako da ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija dalje", izjavio je Jozo Jurina, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Sutra bi vjerojatno trebao biti održan nastavak pregovora između pregovaračkog tima Vlade Srednjobosanskog kantona i predstavnika sindikata osnovnog školstva.