Snijeg i zahtjevi za veće plate
0

Nastavak nastavnog procesa u SBK pod upitnikom

SRNA
Travnik
Travnik
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona odlučilo je da nastava u osnovnim školama bude nastavljena 16. februara ili kada dozvole vremenske prilike, dok sindikati obrazovanja traže pregovore radi povećanja plata, što može da utiče na početak nastavnog procesa.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Muhamed Pajić najavljuje štrajk u svim osnovnim školama u kantonu jer, kako je rekao, Sindikat nije došao do značajnih pomaka u razgovorima sa pregovaračkim timom kantonalne Vlade.

"Zbog tih razloga odluka o odmrzavanju štrajka u osnovnim školama ostaje na snazi i početak nastavnog procesa zavisiće od odluke resornog ministra", rekao je Pajić.

On je za početak naredne sedmice najavio nove pregovore, ali je istakao da se u Sindikatu ne nadaju nekim bitnijim pomacima, kao ni u Sindikatu srednjeg obrazovanja sa kojim je razgovarao vladin pregovarački tim. 

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Nedžad Jahić rekao je Srni da na sastanku nije bilo dogovora, ali da štrajka za sada neće biti.

"Nastavni proces u svim školama na ovom području zavisi od vremenskih prilika, ali i od novih pregovora tima Vlade i Sindikata", kaže Jahić. 

Resorni ministar Jozo Jurina rekao je Srni da je štrajk, ukoliko do njega dođe u školama, neosnovan. 
Prosvjetni radnici u ovom kantonu traže da budu ravnopravni sa svim budžetskim korisnicima, koji su prethodno sebi predvidjeli povećanje plata.