BiH
0

SBiH: Stranke šestorke-sedmorke priredile su još jedno veliko razočarenje

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća građane BiH da su stranke šestorke-sedmorke priredile još jedno veliko razočarenje, obzirom da BiH nije ispunila ključne uslove za odobravanje godišnjeg nacionalnog programa za MAP, saopćeno je iz te stranke.

Isto tako, dodaje se, danas ističe i rok za implementaciju presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

"Lideri sedmorke su se na sastanku u Briselu obavezali da će ova presuda do danas u Parlamentu BiH biti implementirana. Skrećemo pažnju političkoj javnosti da je to bila najveća politička ekskurzija u posljednjih 365 dana u evropsku prijestonicu, sa olako preuzetim obavezama i olako datim, a neispunjenim obećanjima prema liderima EU", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da umjesto da ispune preuzete obaveze o konkretnom predmetu, stranke sedmorke su presudu iskoristile za nastavak političke sapunice i temeljnih neslaganja.

"Čak je i rad komisije u Parlamentu BiH praktično onemogućen jer su lideri stranaka konkretnu ustavnopravnu nadležnost Parlamenta BiH izmjestili na čisto politički teren, što je nedopustivo", navodi se u saopćenju Stranke za BiH.