{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK i Vijeće Evrope: BiH propustila prvi rok za provođenje Mape puta

F
4.9.2012. u 12:48
5
3
EK i Vijeće Evrope: BiH propustila prvi rok za provođenje Mape puta
5
EK i Vijeće Evrope: BiH propustila prvi rok za provođenje Mape puta
Štefan Füle
"Vijeće Evrope i Evropska komisija s velikim razočarenjem bilježe da su šefovi institucija i politički lideri BiH propustili prvi rok za provođenje Mape puta", stoji u izjavi evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda o Mapi puta za aplikaciju BiH za članstvo u Evropskoj uniji i izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".
Ističu da politički lideri nisu do 31. augusta uputili Parlamentarnoj skupštini svoj zajednički prijedlog, zasnovan na političkom sporazumu, za usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (presuda Sejdić-Finci), kao što su se dogovorili na sastanku 27. juna u Briselu.

Također u izjavi su naglasili da Mapa puta Evropske unije ostaje na snazi i da se ciljevi neće promijeniti, a presuda "Sejdić-Finci" mora biti provedena.

Evropska unija i Vijeće Evrope pozivaju bh. lidere da ispune svoje obaveze i rade zajedno na provođenju presude Suda iz Strazbura (ECHR), ispune obaveze svoje zemlje prema Vijeću Evrope te napreduju u evropskim integracijama.

"Suočeni s neuporedivim prijedlozima, žalimo što se čini da bh. lideri daju manji značaj ovim pitanjima nego političkom rivalstvu. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje", izjavili su Füle i Jagland.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: