BiH
0

Daviddi: Vjerujemo da će rokovi iz Mape puta biti ispoštovani

FENA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi kazao je u izjavi za Agenciju FENA da je implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" najvažniji uvjet za bilo kakvu šansu da bi BiH predala kredibilnu aplikaciju za punopravno članstvo u EU.

Odgovarajući na pitanje FENA-e o tome kolike su šanse da bh. političari ispoštuju rokove iz Mape puta koje im je u Bruxellesu krajem juna uručila Evropska komisija, Daviddi naglašava da su se predstavnici izvršne vlasti i bh. politički lideri na sastanku održanom na visokom nivou čvrsto opredijelili da će implementirati presudu u okviru roka koji su sami sebi postavili.

Podsjetio je i da je obaveza preuzeta u prisustvu visokih zvaničnika EU među njima je bio komesar Evropske unije za proširenje Štefan Füle, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton te komesar za zaštitu okoliša EU Janez Potočnik.

"Još uvijek vjerujemo da su bh. političari opredijeljeni za poštovanje ovih rokova oko kojih su se zajednički obavezali", kazao je Daviddi.

Naglasio je i da je veoma očigledno da je politička situacija u BiH nejasna te da postoji nekoliko problema koje treba riješiti, ali "volio bih vjerovati da je kretanje BiH prema putu evropskih integracija još uvijek prioritet".

Istaknuo je da je EU preuzela obavezu da početkom septembra bude upriličena monitoring misija, na kraju potcrtavši da EU još uvijek vjeruje da ima dovoljno vremena kako bi ovaj rok bio ispoštovan zbog čega je odgovornost ne na EU nego na domaćim predstavnicima vlasti.

Mapom puta definirano je da se do 31. augusta pripremi prijedlog izmjene Ustava BiH, koji će biti upućen Parlamentu BiH, usklađen s presudom u predmetu "Sejdić-Finci", dok bi izmjena Ustava BiH usklađena sa ovom odlukom trebala biti završena do 30. novembra.