{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Mapa puta": Evropska unija od BiH očekuje konkretne rezultate

S
8.8.2012. u 17:33
0
15
"Mapa puta": Evropska unija od BiH očekuje konkretne rezultate
0
"Mapa puta": Evropska unija od BiH očekuje konkretne rezultate
Jamila Milović-Halilović
Evropska unija /EU/ očekuje konkretne rezultate u realizaciji briselske "mape puta" ako BiH želi napredak na putu ka Uniji, a odgovornost za postizanje pomaka u preuzetim obavezama u cijelosti je na političkim liderima u BiH, izjavila je Srni portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.
"Zadaci koje BiH treba da ispuni kako bi ostvarila napredak u pogledu približavanja EU dobro su poznati i nisu se mijenjali”, napomenula je ona.

Odgovarajući na pitanje kako Evropska komisija gleda na moguće posljedice krize u vladajućoj šestorci na dalji proces evropskih integracija, Milović–Halilović je podsjetila da su svi politički lideri i predstavnici BiH prihvatili zadatke iz "mape puta" i rokove za njihovo izvršenje 27. juna u Briselu.

"Najhitniji rok, do kraja avgusta, predviđa da prijedlog izmjene Ustava BiH, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u predmetu `Sejdić-Finci`, mora biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH”, naglasila je ona.

Na sastanku o procesu pristupanja, koji je održan u Briselu 27. juna na visokom nivou sa svim političkim liderima i ključnim predstavnicima BiH, dogovoreno je i da BiH do 31. oktobra treba da informiše Evropsku komisiju o mehanizmu koji će uspostaviti u pogledu koordinacije evropskih poslova.

I odgovori BiH na pitanja o životnoj sredini i javnim nabavkama očekuju se do kraja oktobra. Odgovori će pomoći Komisiji da analizira kapacitet BiH za usaglašeno i koordinisano prenošenje propisa i standarda EU.

Ustav BiH treba da bude efektivno izmijenjen do 30. novembra kako bi bio usklađen sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: