{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBiH saglasna sa stavom biskupa

S
2.11.2010. u 19:04
0
0
SBiH saglasna sa stavom biskupa
0
SBiH saglasna sa stavom biskupa
Stranka za BiH saopštila je, povodom izjave nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da "biskupi nisu odustali od četiri regije u BiH", da je od 1998. godine radila na ekspertskoj analizi regionalizacije u BiH, preferišući univerzalne principe i kriterijume regionalizacije.
Iz Stranke za BiH naglašavaju da su, prepoznajući važnost formiranja regionalne fizionomije BiH u svojoj Platformi za izbore 2000.godine, istakli važnost regionalizacije i naglasili potrebu da se u profilisanju regija vodi računa da su regije određene društveno-ekonomskim razvojem i nizom drugih faktora.

Stranka za BiH je posebno od 2000. godine, kako se navodi, ukazivala na manjkavosti mehanizma na kojima je uspostavljena postojeća regionalna struktura BiH sa dva entiteta i deset kantona u Federacije BiH kao rezultat administrativno-političkog uređenja uspostavljenog mirovnim sporazumom.

"Bilo nam je posebno zadovoljstvo čuti slična opredjeljenja Biskupske konferencije u BiH – najmanje šest godina poslije naše snažne argumentacije i opredjeljenja u pravcu promjena regionalne fizionomije BiH", saopšteno je iz Stranke za BiH.

Biskupska konferencija je svojevremeno predložila novo ustavno ustrojstvo – četiri regije ili federalne jedinice, a nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da biskupi nisu odustali od tog prijedloga i da mu nije poznato da je iko argumentima pokazao da njihova vizija unutrašnjeg uređenja BiH nije dobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: