|

SBiH saglasna sa stavom biskupa

SBiH saglasna sa stavom biskupa
0
S
SRNA
2.11.2010. u 19:04
0
komentara
0

dijeljenja
SBiH saglasna sa stavom biskupa
Stranka za BiH saopštila je, povodom izjave nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da "biskupi nisu odustali od četiri regije u BiH", da je od 1998. godine radila na ekspertskoj analizi regionalizacije u BiH, preferišući univerzalne principe i kriterijume regionalizacije.
Iz Stranke za BiH naglašavaju da su, prepoznajući važnost formiranja regionalne fizionomije BiH u svojoj Platformi za izbore 2000.godine, istakli važnost regionalizacije i naglasili potrebu da se u profilisanju regija vodi računa da su regije određene društveno-ekonomskim razvojem i nizom drugih faktora.

Stranka za BiH je posebno od 2000. godine, kako se navodi, ukazivala na manjkavosti mehanizma na kojima je uspostavljena postojeća regionalna struktura BiH sa dva entiteta i deset kantona u Federacije BiH kao rezultat administrativno-političkog uređenja uspostavljenog mirovnim sporazumom.

"Bilo nam je posebno zadovoljstvo čuti slična opredjeljenja Biskupske konferencije u BiH – najmanje šest godina poslije naše snažne argumentacije i opredjeljenja u pravcu promjena regionalne fizionomije BiH", saopšteno je iz Stranke za BiH.

Biskupska konferencija je svojevremeno predložila novo ustavno ustrojstvo – četiri regije ili federalne jedinice, a nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da biskupi nisu odustali od tog prijedloga i da mu nije poznato da je iko argumentima pokazao da njihova vizija unutrašnjeg uređenja BiH nije dobra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.