BiH
0

Stranka za BiH razmatra predloženu platformu

Sarajevo-x.com
Foto: CIN
Foto: CIN
Stranka za Bosnu i Hercegovinu razmatra objavljenu platformu četiri stranke (SDP, SDA, NSRzB i HSP) o čemu će po potrebi sačiniti detaljne analize.

"U ovom trenutku sa sigurnošću se može zaključiti da kada je riječ o državnoj imovini izneseni stavovi nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodnim sporazumom o sukcesiji, pravnim presedanima i intervencijama dvojice visokih predstavnika po pitanju državne imovine. Potpisnici platforme deklarativno insistiraju da se pitanje državne imovine ne prevodi sa pravnog na politički teren, ali ponuđena rješenje govore suprotno. Jasno je da se radi o provođenju Prudskog sporazuma, što u konačnici vodi razvlašćivanju države i legalizaciji nezakonitig i kriminalnog prometovanja državnom imovinom", navodi se u saopćenju za javnost.

"Iznenađuje da se na ponuđenoj listi konkretnih zakonskih rješenja ne pominje donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji unatoč činjenice da se nacrt ovog zakona godinama nalazi u parlamentarnoj proceduri. Ponuđeno rješenje o popisu stanovništva nije prihvatljivo za Stranku za Bosnu i Hercegovinu jer kao takvo predstavlja verifikaciju i doradu etničkog čišćenje. Nadalje, neprihvatljivo je to da se potpisnici zalažu za izbor članova Predsjedništva u Parlamentarnoj skupštini BiH čime se oduzima pravo građanima da neposredno biraju one koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Na taj način jedini predsjednik sa izbornim legitimitetom u BiH bit će predsjednik jednog entiteta i uvijek iz jednog naroda dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati ljudi čiji će izbor biti rezultat političke trgovine", ističu iz SBiH.

S obzirom da se ovdje radi o pitanjima koja se direktno odnose na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, Stranka za BiH će i dalje pratiti razvoj događaja i o tome se očitovati, navodi se na kraju saopćenja.