{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđeno formiranje svesrpske koalicije SDS-a i SNSD-a

S
7.11.2010. u 15:17
0
84
Potvrđeno formiranje svesrpske koalicije SDS-a i SNSD-a
0
Potvrđeno formiranje svesrpske koalicije SDS-a i SNSD-a
Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) usvojio je danas platformu o usaglašenom djelovanju ove stranke i SNSD-a u zajedničkim organima BiH, saznaje Srna.
Za platformu je glasalo 80 članova GO SDS-a, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.

Na sjednici GO, koja je u toku, između ostalog, biće predloženi i kandidati SDS-a za Vijeće naroda RS i Dom naroda parlamenta BiH, te izvršena analiza izbornih rezultata.

Platformu o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim organima BiH parafirali su 3. novembra predsjednici stranaka Milorad Dodik i Mladen Bosić, a nakon što je glavni i izvršni odbori stranaka usvoje, biće zakazano konačno potpisivanje ovog dokumenta.

Platforma se sastoji od šest tačaka kojima se definiše da će SNSD i SDS u zajedničkim organima BiH, a naročito u Parlamentarnoj skupštini BiH, usaglašavati sve stavove o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa za RS.

SNSD i SDS su u Platformi naveli da su saglasni da treba naći bolja rješenja u oblastima raspodjele državne imovine, nepokretne vojne imovine, popisa stanovništva u BiH, snabdijevanje Brčko distrikta strujom, sistem indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija, izborni sistem, RTV sistem i druga pitanja.

U platformi se ističe da stranke ne prihvataju da promjene Ustava BiH zadiru u dejtonske nadležnosti RS i mehanizme zaštite njenih interesa, te naglašavaju da dosadašnji prijedlozi poput "aprilskog paketa", "butmirskog paketa" i "prudskog sporazuma", ne mogu biti polazna osnova za buduće razgovore.

Ovaj dokument nalaže da ne može biti daljeg prenosa nadležnosti i da je potrebno preispitati svrsishodnost svih do sada neustavno prenesenih nadležnosti.

Platformu bi uskoro trebalo da razmatra i Izvršni odbor SNSD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: